Obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Dana 24. 02. 2021. godine, treću godinu po redu Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata priključuje se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Danu ružičastih majica. Hrvatski Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji se obilježava svake zadnje srijede u veljači.

I ove godine, po odluci Predsjedništva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, obilježili smo ovaj dan u uredima naše udruge. Predsjednici UDPNHBDR i voditeljici projekata Sandri Rapčak u uredu u Sinju u obilježavanju ovog dana pridružila se i  Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine, a obilježavanju su nazočile i dopredsjednica udruge Dragica Hrgović, djelatnica njihove udruge Sandra Budimir kao i ostale članice. Administrativnoj  djelatnici UDNHBDR i predsjednici UDPNHBDR – VSŽ Veroniki Soldo, u uredu u Vukovaru pridružili su se predsjednica Nadzornog odbora UDPNHBDR Nikolina Menjuk i ostali članovi. Obilježavanju ovog važnog dana pridružio se i dopredsjednik UDPNHBDR i UDPNHBDR – OBŽ Marko Marić. Djelatnice UDPNHBDR i članovi nosili službene majice, a dan u uredima posvetile istome.

 

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost je da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo.

STOP – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano