Obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Prigodnim programom u organizaciji Udruge Hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade Sinj’ 27. siječnja 2021. godine obilježena je 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 28 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. U toj brzoj akciji spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Svečanost je upriličena kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su najprije položili njegova majka Nedjeljka, braća Dražen i Zdravko.

Vijence su potom položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Vrlike, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica SDŽ, 9.bojne HOS-a, djelatnici i Udruga branitelja HEP-a, MOST-a nezavisnih lista, koordinacije braniteljskih udruga cetinskog kraja, Udruge veterana 4.gbr, suborci pokojnog Ante Buljana i organizatora svečanosti Udruge veterana 126. brigade HV-a. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Bečić, župnik Župe Male Gospe na Biteliću.

Podsjetimo, neprijatelj je u pokušaju rušenja brane upotrijebio 30 tona TNT-a, a sama kruna brane srećom je izdržala. Zahvaljujući odlučnoj i žurnoj akciji hrvatskih branitelja, inženjeraca, djelatnika HEP-a i civila koji su sanirali pukotine na brani nije došlo do katastrofe. Prema procjenama stručnjaka, da je brana u cijelosti popustila nastala bi prava katastrofa. Uništeno bi bilo sve nizvodno od brane, sve do Omiša kao i ostale hidrocentrale koje su se nalazile nizvodno na Cetini. Bila bi to prava kataklizma, ali na sreću, to se nije dogodilo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano