Projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodila je projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“. Područje provedbe projekta bilo je na području Splitsko-dalmatinske županije, odnosno grada Splita.

U završnoj fazi projekta proveli smo sistematske preglede za 21 osobu – članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Sistematske preglede obavili smo u poliklinici Agram u Splitu, a isti su obuhvatili sljedeće pretrage: laboratorijske pretrage s uključenim hormonima štitnjače, pregled dojki / mamografija (ovisno o dobi, za žene), pregled ginekologa s UZV i PAPA testom (za žene), UZV štitnjače, procjena kardiovaskularnog rizika, pregled interniste s EKG, UZV abdomena, UZV prostate (za muškarce).

Sve osobe koje su pristupile pregledima dobile su daljnje upute liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće, a dio osoba je upućen na dodatne preglede i/ili češće kontroliranje njihovog zdravstvenog stanja.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 66 osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Splitsko-dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je provođen uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, a financiran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano