Psihosocijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja i ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine završila je s provedbom projekta „Psihosocijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja i ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19“, a koji se provodio u partnerstvu s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije.

 

Provedba projekta počela je 01. travnja 2020. godine, a trajala je do 30. prosinca 2020. godine. Cilj projekta bio je ublažiti posljedice epidemije COVID-19, posebice na stariju i ranjiviju populaciju. Aktivnosti koje je udruga provodila u sklopu projekta obuhvatile su izravnu komunikaciju i pružanje podrške putem telefona/ mobitela starijim osobama, a nerijetko i video pozivima s osobama mlađe životne dobi. Pored svakodnevne komunikacije osigurali smo zaštitna sredstva (jednokratne zaštitne maske za lice, jednokratne rukavice i dezinficijens za ruke) za 60 korisnika, članova Udruge te dio zaštitnih sredstava za potrebe Udruge.

 

Izvršeno je nekoliko ” posjeta” članovima (dostava pred kućna vrata) koji su bili u samoizolaciji ili izolaciji (dostava zaštitnih sredstava, podizanje i kupnja lijekova i vitamina, kupnja potrebnih namirnica) te nužni prijevoz . U Udruzi je održano nekoliko radionica, poštivajući sve epidemiološke mjere (3 osobe u grupi), pregledavali smo ratne fotografije, knjige i zbirke pjesama o Domovinskom ratu te gledali dokumentarne filmove, razgovarali o raznim temama i načinu života sa Covidom-19.

 

Projekt je korisnicima omogućio da lakše prebrode socijalnu distancu te na taj način eliminiraju stresna stanja uzrokovana virusom COVID-19.

Projekt je odobren i financiran od Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano