Projekt „Život s korona virusom – boravak u prirodi“ – 2. faza

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je provedbu projekta „Život s korona virusom – boravak u prirodi“ kojeg smo provodili u partnerstvu s Podružnicom naše udruge za Splitsko-dalmatinsku županiju i Udrugom roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine.

Druga faza projekta obuhvatila je spust čamcima, kanuima i kajacima niz rijeku Cetinu, boravak u prirodi s domaćim životinjama i jahanje na konjima, a obuhvatila je 93 korisnika – članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.Korisnici su podijeljeni u manje grupe kako bi se poštivale sve epidemiološke mjere koje propisuje Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Veslanje u čamcima, kanuima ili kajacima pridonosi zdravijem životu, a ujedno podižu samopouzdanje i raspoloženje korisnika u vrijeme pandemije COVID-19, odnosno novih društvenih okolnosti koje kod korisnika često izazivaju tjeskobu, stres ili depresivna stanja. Osim zdravstvenog aspekta, ova aktivnost povoljno djeluje i na psihološko stanje korisnika, obzirom da osoba vrijeme provodi u prirodi i miru što dovodi do relaksirajućeg efekta.

Jahanje na konjima je također izvrsno za brojne aspekte zdravstvenog stanja osobe – od kardiovaskularnih tegoba, popravljanja držanja, vježbanja do rada na mentalnom dijelu – spoznaja sebe kao osobe, bolje razumijevanje drugih, vladanje vlastitim emocijama i drugo.

Boravak u prirodi s domaćim životinjama usmjeren je na eliminaciju stresnih i depresivnih stanja osoba, što je posebice važno u trenutnoj situaciji kada je cijeli svijet zahvaćen pandemijom korona virusom (COVID-19), a koja se posebice odrazila na mentalno stanje osoba.

Posebno zadovoljstvo je što je u projektu sudjelovao veliki broj osoba – branitelja i članova njihovih obitelji te članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »