Održan 13. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“

U petak, 20. studenoga 2020. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 13. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“. 

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim obraćanjem i molitvom koje je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR.

Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske, no u mnogo manjem broju nego li prijašnjih godina iz razloga poštivanja mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja pandemije COVID – 19. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na mimohodu su sudjelovali i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i hrvatski branitelji.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 29. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno s predstavnicima ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zajednički vijenac položili su izaslanica predsjednika Sabora RH, izaslanik ministra obrane RH, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i izaslanik ministarstva unutarnjih poslova. Vijence je također položilo izaslanstvo Vukovarsko – srijemske  županije, Grada Vukovara i Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar te izaslanstvo 121. novogradiške brigade.

Nakon polaganja vijenaca, u sklopu prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 251 žrtve, od kojih je iz masovne grobnice Ovčara ekshumirano 200 žrtava, 192 osobe su identificirane, dok se 8 posmrtnih ostataka još nije identificiralo. Ostale osobe s popisa zadnji put viđene su u bolnici u Vukovaru. Tenor Josip Paulić svojim je glasom i prigodnim pjesmama uveličao dostojanstveno obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici triju vukovarskih župa. Izvedbom Ave Maria završio je prigodni program „Ovčara – vječna rana“.

13. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“ provedeni su uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »