Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Obilježena je 29. obljetnica stradanja Škabrnje kada ujedno prvi put obilježavamo državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenog

Škabrnja se prisjetila strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici JNA te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu. Prema procjenama policije, zbog trenutne epidemiološke situacije u Škabrnji se okupilo oko 2.500 ljudi. Prijašnjih godina u tom ravnokotarskome mjestu znalo se okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice i kod Središnjeg križa na mjesnom groblju, komemorativnim skupom i svetom misom 18. studenoga 2020. godine, obilježena 29. godišnjica stradanja Škabrnje i Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu.

Ove godine obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke. U spomen na žrtve, na groblju su pročitana imena stradalnika te poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon čega su izaslanstava položila vijence i zapalila svijeće. Program se nastavio odavanjem počasti na spomen obilježju masovne grobnice, zajedničkim polaganjem vijenca Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata u spomen na škabrnjske žrtve.
 
U 10:30 sati započeo je hod od ulaza u mjesto do Trga dr. Franje Tuđmana. Nakon kratkog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja i stradalih mještana Škabrnje u koloni sjećanja „ Korak po korak“ krenuli su od Ambara, Ulicom 18. studenog 1991. prema Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je svečanu Svetu misu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, prisjetivši se svih poginulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.
 

Za razliku od prethodnih godina, na ovoj komemoraciji sudjelovao je znatno manji broj onih koji su u Škabrnju stigli iz cetinskog kraja. Vijenac je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih Hrvatskih branitelja Sinja i cetinskog kraja.

Prije 29 godina Škabrnja je pala u ruke srbočetničkog neprijatelja i zločinačke tzv. JNA. Na taj dan ubijeni su mnogi nedužni civili, ali i hrvatski branitelji koji su odlučili braniti svoju zemlju. Tog tužnog dana život su izgubile 84 osobe hrvatske nacionalnosti – 26 branitelja i 58 civila.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano