Svečano otkriveno spomen – obilježje; mladim generacijama putokaz, svjetionik i podsjetnik

Dana 06. listopada 2020. godine svečano je otkriveno spomen – obilježje

Dana 06. listopada 2020. godine smo se prisjetili 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima, kao i svih poginulih na teškom putu do slobode na području Pakraca i Lipika, prisjećanje je to i na 335 poginula i 22 nestala branitelja na tom području. Njima u čast otkriveno je ovo spomen obilježje koji ostaje kao vječni znamen zahvalnosti za slobodu koju živimo. Kako ta žrtva ne bi bila zaboravljena kao stalan podsjetnik stoji ovo obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Ovdje na središnjem gradskom trgu sve prolaznike podsjeća na hrabrost, upornost i ljubav prema domovini. Poglavito ono služi novim generacijama kojima u nasljeđe ostavljamo domovinu da uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana. Ona je stvorena na žrtvi naših heroja, stoga neka ovo spomen obilježje bude putokaz, neka bude svjetionik, neka bude podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u obrani domovine, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, danas i u funkciji izaslanika premijera Andreja Plenkovića nakon što je otkriveno spomen obilježje u južnom djelu središnjeg gradskog trga.

Osim o danima rata, ministar Medved je istaknuo da je Vlada Andreja Plenkovića u prošlom i dijelu ovog mandata u obnovu i razvoj Pakraca utrošila oko 700 milijuna kuna te nagovijestio da će se poboljšanjem zakonskih rješenja i dalje poboljšavati položaj branitelja, ali i civila ratnih stradalnika.

Skidanjem platna s natpisne ploče, spomenik su zajedno otkrili ministar Medved i Silvija Svjetličić, majka poginulog, tada 19 – godišnjeg branitelja Marija. Ona je bila i prvi današnji govornik, a u ime roditelja, supruga i djece poginulih branitelja izrazila je zahvalnost svima koji su omogućili da se nakon toliko godina ovaj spomenik podigne. „Za nas roditelje ovo je veliki dan, ponosni smo i sretni“, rekla je Svjetličić.

Zadovoljstvo, sreću i zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta je izrazila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ističući da ove osjećaje dijeli sa svim Pakračanima. Posebnu je zahvalnost odala ministru Medvedu, ali i braniteljima iz cijele Hrvatske koji su tih dana 1991. godine ovdje branili Pakrac, ali i svoj dom od Dubrovnika do Iloka s obzirom da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu.

 

Trajni savez živih i poginulih

Saborski zastupnik Ante Deur, danas izaslanik i predsjednika Hrvatskog sabora naročito poštovanje je izrazio obiteljima koji su ostali u ratu bez svojih najmilijih. On je naglasio da ovim spomen obilježjem izražavamo poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, ali i ovom gradu u kojem je podignut. Hrvatski branitelji su ponosni na to vrijeme, a mladi naraštaji ga ne smiju predati zaboravu čemu i služe ovakva spomen obilježja čime ona predstavljaju trajni savez živih i onih koji su dali svoje živote.

 

 

Umjesto Knina postali Vukovar

General Marijan Mareković, danas u funkciji izaslanika Predsjednika RH, je govoreći o 1991. godini rekao da je Pakracu bila namijenjena uloga slavonskog Knina, ali je umjesto toga postao „Vukovar prije Vukovara“ što svjedoči i podatak da je tadašnja općina Pakrac 4. po razrušenosti u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. On je podsjetio na pokojne dr. Ivana Šretera i pukovnika Stjepana Širca, ali i pozvao prisutne da se okrenu budućnosti, našoj domovini i razvoju ovog prekrasnog kraja jer nas na to obvezuje žrtva naših branitelja.

Svečanost otkivanja spomen – obilježja je protekla uz iznimni vojni i državni protokol prepun štovanja. Zastavu su na svečani plato donijeli sinovi poginulih hrvatskih branitelja Deni Štrbac, Mirko Mateš, Željko Mance i Antun Žunčić, a na jarbol ju je podigla Gradska straža Požega. Himnu je izvela Natea Perinović u pratnji tamburaškog kvinteta OGŠ Pakrac pod ravnanjem profesora Aleksandra Gašparovića.

 

Samoj svečanosti su prisustvovali više predstavnika brojnih ratnih postrojbi iz ovog dijela Hrvatske te okolnih policijskih uprava i postaja kao i više saborskih zastupnika, gradonačelnika i državnih dužnosnika, te župan Alojz Tomašević.     

 

 

Spomen obilježje u formi Starog grada

Prema ideji projektantice, arhitektice Tatjane Đuranec iz tvrtke „Modra“ Zagreb, koja je projektirala modernizaciju i cijelog trga, spomen obilježje je izgrađeno u formi Starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 opšavnih i jednom centralnom kulom. Svi elementi utkani u ovaj spomenik, a to su povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ – simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element, žele poslati poruku „bili smo, jesmo i biti ćemo tu“.

U izvornoj ideji unutar središnje kule treba biti postavljena ploča s popisom imena svih poginulih branitelja Pakraca. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja je došao popis s 211 poginulih koji je proslijeđen pakračkim braniteljskim udrugama na provjeru.

Izgradnja spomenika započeta je 2016. godine i u njega je utrošeno 1,2 milijuna kuna od čega je sa 780.000 financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ostalo pakrački proračun. Izvođač radova je bila pakračka tvrtka „Arhiz“.

Gosti su nakon svečanosti otkrivanja obišli Muzej vojne i ratne povijesti koji je sada uslijed preseljenja u zgradu bivšeg općinskog suda u nastajanju.

Svečanosti otkrivanja spomen – obilježja nazočila je predsjednica UDPNHBDR Podružnice Koprivničko – križevačke županije Kristina Škoda Vajdić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano