Obilježena 29. godišnjica osnutka 126. brigade

brigada

Udruga hrvatskih branitelja Veterani 126. Brigade HV Sinj danas je obilježila 29. godišnjicu osnutka 126. brigade Hrvatske vojske.

Program je počeo u 10 sati kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave Grada Sinja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

 Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga, saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, Općine Otok, zapovjednik inženjerijske bojne gardijske mehanizirane brigade smještene u vojarni 126. brigade, pukovnik Dražen Mazalin, predstavnici Policijske postaje Sinj, VAD-a, MOST-a, HDZ-a i SDP-a.

brigada

Nakon polaganja vijenaca i svijeća, molitvu odriješenja predvodio je župni vikar fra Marko Đerek.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio, ispred organizatora, tajnik Udruge Filip Ratković.

‘Na današnji dan 6. listopada obilježavamo 29. godišnjicu osnutka naše ratne brigade. Kroz našu postrojbu prošlo je više od šest tisuća hrvatskih branitelja iz cetinskog kraja. Nažalost, njih 105 položilo je svoje živote na oltar Domovine. Od tog broja 52 su iz naše brigade. Tijekom Domovinskog rata oko četiri stotine bojovnika je lakše i teže ranjeno.  Gospodo, to je velik zalog i žrtva sinova i kćeri cetinskog kraja. Prema našim saznanjima više od tisuću naših članova je preminulo u proteklom periodu od gotovo tri desetljeća. I ova nesretna situacija s pandemijom korona virusa učinila je svoje.
Vjerujem da Vam je poznat ratni put naše brigade i njenih branitelja, ali da se kratko prisjetimo. Pripadnici 126. brigade ratuju i brane Domovinu od našeg i drniškog kraja, juga Hrvatske, prostora Dinare i susjedne BIH. Naša brigada je bila uvijek uz bok gardijskim brigadama i išla je stalno naprijed.

Prema riječima legende Domovinskog rata generala Ante Gotovine, 126. brigada koja je ustrojem prešla u domobransku pukovniju postala je jednom od najelitnijih domobranskih postrojbi u Hrvatskoj. To je potvrdila sudjelovanjem i besprijekornim izvršavanjem svih postavljenih zadaća u ratnim operacijama, a posebno u operacijama Zima 94, Ljeto 95 i bitci svih bitaka – Oluja.

U našoj postrojbi, u vremenu rata bila je ugrađena odlučnost, hrabrost i ideal slobode, ali i prkos, što je sve činilo put prema pobjedi cetinskih ratnika. Ponosni smo stoga na naš ratni put i naše branitelje. Puno je medijski loših vijesti kao da se u Hrvatskoj ne događaju dobre stvari.
Kao da se traže novi branitelji – a zaboravljaju stari, oni koji još nisu pronašli svoj zasluženi mir i ponos koji zaslužuju jer oni su jedini ostvarili svoj zadatak, a to je bilo osloboditi našu Hrvatsku od velikosrpske agresije.

Živimo u vremenu stalnih promjena i politiziranja koje branitelji ne podržavaju. Složit ćete se da se nismo borili za odlazak naše djece iz svoje domovine, za nezaposlenost mladih, lošu politiku u kojoj nam dojučerašnji neprijatelji kroje sudbinu, a da ne spominjemo korupciju i vječite teme stranačkih iskaznica bez kojih se ne napreduje.

Zemlja smo neizmjernog prirodnog bogatstva, vrijednih ljudi, sposobne mladosti i možda je samo potrebno otvoriti oči, priznati pogreške, pokajati se i krenuti iznova iskreno i pošteno. Vi koji obnašate vlast trgnite se i povedite nas u bolju budućnost koju svi želimo i trebamo.

Hrvatski bojovnici, pripadnici 126. brigade – želim Vam svu sreću i budite uvijek Domovini vjerni’, rekao je Ratković.

brigada

Nazočnima se obratila i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac koja je zahvalila i čestitala na svim aktivnostima koje provode

‘ Trebamo nastaviti ono što su naši branitelji ostavili nama u naslijeđe, trebamo se boriti na način na koji mi možemo, punog srca. Onako kako su se oni borili za nas i stvorili nama prostor da danas možemo živiti u slobodnoj Republici Hrvatskoj’, rekla je,među ostalim, gradonačelnica.

Program se nastavio polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu gdje su vijence položili predstavnici braniteljskih udruga, Saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, zapovjednik inženjerijske bojne gardijske mehanizirane brigade smještene u vojarni 126. brigade, pukovnik Dražen Mazalin, predstavnici Policijske postaje Sinj, VAD-a, MOST-a, HDZ-a.

brigada

Zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa, ove godine Udruga je odustala od organizacije turnira i druženja branitelja te moli sve sudionike obilježavanja obljetnice za razumijevanje.

Predsjednik Udruge 126. brigade Boško Vladović istaknuo je kako su i prije službenog osnivanja 126. brigade na cetinskom području postojale ranije formirane dragovoljačke postrojbe koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu.

‘Nismo izgubili niti jednu bitku. Za vrijeme Domovinskog rata 126. brigada po mnogima je bila najbolja pričuvna brigada koja je u borbenim djelovanjima bila uz bok gardijskima kao što su 4. i 7. gardijska brigada. Pripadnici 126. brigade, a poslije 126. pukovnije, sudjelovali su u mnogim važnijim vojnim akcijama i operacijama u oslobađanju Hrvatske’, rekao je Vladović.

Sveta misa u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u spomen na poginule i umrle pripadnike 126. brigade i sve hrvatske vitezove bit će služena u nedjelju, 11. listopada s početkom u 10 sati.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »