Dobrovoljno darivanje krvi – i ja darujem krv : -)

Dana 30. rujna 2020. godine u prostoru Crvenoga križa u Vukovaru organizirano je dobrovoljno darivanje krvi kojemu su se odazvali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

U srijedu, 30. rujna 2020. godine održano je dobrovoljno darivanje krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa u Vukovaru. Ovoj akciji organizirano su se po treći put odazvali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije, a po drugi put članovi UDPNHBDR – Podružnice Osječko – baranjske županije. 

 

Hrvatski Crveni križ – utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje, dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa u svrhu društvenog vrednovanja davatelja krvi, vodi brigu i evidenciju o davateljima krvi te izdaje potrebne potvrde. Obzirom da svakih pet minuta netko treba krv, odlučili smo se svojim darivanjem biti kockica u mozaiku dobrovoljnih darivatelja krvi, a na ovaj način podići svijest o darivanju krvi kako u našoj populaciji, tako i širem građanstvu. Želja nam je da će ovo postati tradicija, a da će se članstvo Udruge ubuduće odazivati u većem broju ovoj plemenitoj akciji. Jedna doza krvi može spasiti tri života.

Nakon darivanja krvi članovi UDPNHBDR VSŽ i OBŽ uputili su se na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru kako bi položili svijeću u spomen svim nestalim, poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima kao i civilima koji su stradali u obrambenom Domovinskom ratu.

Najveći čin ljubavi je nesebično sebe za druge davati, u ovom teškom i izazovnom vremenu u kojem se našla naša draga Domovina kao i cijeli svijet, vrijeme kada smo se svi ujedinili u borbi protiv pandemije korona virusa. Mi smo odvojili skromni dio sebe za najteže slučajeve – one kada je krv pitanje života ili smrti. Naši roditelji su u najtežim trenucima dali sebe,  za mnogima još uvijek tragamo i tragat ćemo sve dok nam živo srce u grudima bije, a svojom smrću nas djecu su tim činom spojili za sva vremena da zajedno idemo kroz život, da u miru radimo na boljitku cjelokupnog društva, tu smo gdje jesmo, zajedno, da tragamo za onima koje moramo pronaći i dostojanstveno otpratiti na posljednje počivalište, očuvati sjećanje na znane i neznane heroje, na civile, na sve one kojih više nema a dali su sebe za Domovinu, baš kao što su oni zajedno stali u ratu; hrabri, ponosni, nepokolebljivi, tako danas mi stojimo ovdje u miru: hrabri, ponosni i nepokolebljivi…. djeca, odrasli ljudi, braća i sestre, mi smo djeca onih koji su stvorili krvlju ovu našu prelijepu Hrvatsku. Mi smo djeca naših očeva…. 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »