Okrugli stol „Umrežavanje stradalničkih udruga Domovinskog rata s ciljem suradnje u području rješavanja pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Krapinskim Toplicama je 13. rujna 2020. godine održan okrugli stol pod nazivom „Umrežavanje stradalničkih udruga Domovinskog rata s ciljem suradnje u području rješavanja pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata“.

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnica udruge, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Na početku okruglog stola sve nazočne pozdravila je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak koja je ukratko predstavila dosadašnju suradnju između udruga koje se bave pitanjem nestalih osoba iz Domovinskog rata, prvenstveno suradnju Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Naglasila je važnost uključivanja mlađih osoba u rješavanje ovog vrlo važnog pitanja, posebice mladih osoba iz populacije djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obzirom da je to naša odgovornost i zadaća da nastavimo putem naših roditelja, baka i djedova.

Ispred Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nazočnima se obratila predsjednica Ljiljana Alvir koja je istaknula da je većina djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prije osnivanja svoje udruge bila član različitih stradalničkih udruga, među ostalim i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te da su već onda pokazivali ozbiljnost i shvaćali problematiku nestalih osoba s kojom se i danas zajedno borimo.

U drugom djelu predstavila je rad i aktivnosti Saveza, kao i zajedničke aktivnosti i projekte Saveza i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji će biti temelj za potpisivanja Sporazuma o suradnji ovih udruga.

Treći izlagač na okruglom stolu bila je Ivana Marinović ispred Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske. Ona je također predstavila rad Zajednice te istaknula glave probleme s kojima se oni bore, među kojima je svakako rješavanje pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te općenito problematika hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata koja je i toliko godina nakon Domovinskog rata u velikom dijelu ostala neriješena.

U zadnjem dijelu okruglog stola sudionici su razmjenjivali svoja svjedočanstva iz Domovinskog rata kako bi se bolje upoznali i razumjeli, iskustva u svojem radu te postavljali pitanja vezana za aktivnosti pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Dan branitelja Vukovara

Dana 10. ožujka 2024. godine u organizaciji Grada Vukovara svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovar. Tog dana 1991. godine održano je veliko postrojavanje nenaoružanih

Opširnije »