Predsjednik Republike Hrvatske primio izaslanstvo udruga obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskome ratu, izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Predstavnici Saveza udruga informirali su Predsjednika Republike o svojim dosadašnjim aktivnostima u traženju istine o nestalim i zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima. Kao najveći problem u otkrivanju istine o nestalim i zatočenima istaknuli su nedostatak informacija i podataka te su ponovili kako nisu zadovoljni dosadašnjom suradnjom s institucijama Republike Srbije po tom pitanju, i stoga su zatražili pomoć Predsjednika Republike kako bi se to promijenilo.

 

Republika Hrvatska se 2002. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba, a u Hrvatskoj od ove godine obilježava se i spomendan – Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima, čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti i drugih grubih kršenja ljudskih prava.

U izaslanstvu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja bili su predsjednica Saveza Ljiljana Alvir, dopredsjednica Saveza i predsjednica Udruge „Hrvatski Feniks“Jasna Jug, predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ Manda Patko, tajnica Saveza Mirjana Tonković, koordinator Saveza za Karlovačku županiju Tomislav Katić, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Varaždinske županije Dalibor Đurđek, dopredsjednik Saveza i predsjednik Udruge nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Ilija Lovrić, članovi saveza Marija Jambreković, Sandro Đurđek, Josip Mužic, administrativna djelatnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanica predsjednice Udruge Sandre Rapčak, Veronika Soldo i tajnica Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske Slavica Marinović. Osim predstavnika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na sastanku je sudjelovao i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano