Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba, Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu te konferencija „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“

Dana 30. kolovoza 2020. godine obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu te je u sklopu obilježavanja održana konferencija „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj i kod Kenotafa na Krematoriju počast su odala izaslanstva Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade zajedno s predstavnicima udruga članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. 

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održano je 30. kolovoza u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila obilježavanju su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro, ministar vanjskih i europskih poslova  Gordan Grlić – Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnici te predstavnici Crvenog križa i drugi uzvanici.


Tim povodom u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata održan je prigodan program u Kongresnoj dvorani „Gastro Globus“ u sklopu kojega su se obratili organizatori te potom i najviši uzvanici.

U ime Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata obratila se članica Zajednice Ivana Marinović, koja je u emotivnom govoru istaknula kako su civilne žrtve dugi niz godina bile zanemarene te izrazila uvjerenje da je napokon došlo vrijeme za drugačiji odnos i pristup toj stradalničkoj populaciji. „Rušenje prepreka na tom putu zadaća je svih nas kojima je traganje za istinom primarna zadaća,“ kazala je, zaključivši: „Danas na Međunarodni dan nestalih osoba važno je istaknuti da vjerujemo u sve napore naše države u rješavanju ovog teškog pitanja i nadamo se uspješnijoj i većoj spremnosti na suradnju Republike Srbije. Pitanje je to političke volje, ali i one iskrene ljudske volje za boljom budućnošću.“

Članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Veronika Soldo pozdravila je prisutne u ime Predsjednice Udruge Sandre Rapčak, koja zbog zdravstvenih problema nije mogla nazočiti ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba. U daljnjem govoru  predstavila je rezultate anonimne ankete provedene 2015. godine u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“, kao i istoimenu publikaciju koja je objavljena 2019. godine u kojoj se mogu vidjeti detaljnije analize kao i zdravstveni pokazatelji sistematskih pregleda koje su provodili, ukazavši na psihološke i zdravstvene probleme koje imaju mnogi ispitanici ankete. Soldo se osvrnula na dio ankete koji se odnosio na djecu nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata rekavši: „Dok s jedne strane imamo veliki dio osoba koje se svakodnevno bore sa svojim osjećajima, a utjehu pronalaze odlaskom na grob svog poginulog, odnosno ubijenog roditelja, s druge strane imamo i dio nas koji još uvijek tragamo za svojim najmilijima. Gdje su danas te obitelji? Prije 29 godina djeca koja nisu znala što ih je snašlo, danas odrasli ljudi itekako svjesni svih strahota koje je rat prouzročio. Međutim, i među tim dijelom naše populacije, po podacima iz naše ankete, još uvijek ima dio njih koji se nije pomirio s činjenicom da se roditelj neće vratiti – iako je prošlo dugih 29 godina.“

Za kraj je kazala i istaknula: „Agresor nam je u Domovinskom ratu oduzeo i više od same osobe. Oduzeo nam je priliku za zajedničke trenutke, stvaranje zajedničkih uspomena s našim najmilijima. To je bol koja ne prolazi. Bol koja je bila, koja je još uvijek u nama i bol koja će biti u nama dokle god smo živi.   No u nama je inat.   Isti onaj inat koje je vodio naše najmilije kada su stali na branik domovine. Imamo pravo zahtijevati istinu ako pravde već nema. Teško je gledati kako nas je svake godine sve manje. Roditelji nažalost umiru, a da nisu pronašli svoju djecu i dostojno ih pokopali. Mi mlađi moramo nastaviti njihov put. Moramo tražiti istinu, naše nestale članove obitelji.“

Predsjednica Saveza Ljiljana Alvir izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Vladom i resornim ministarstvom te nadležnim institucijama, kao i nezadovoljstvo politizacijom pitanja nestalih osoba s ciljem manipuliranja i stranačkih obračuna.

Pozvala je državne institucije da pojačaju pritisak na Srbiju i Europsku uniju kako bi pomogli obiteljima u pronalasku svojih najmilijih, a građane koji imaju saznanja o sudbini nestalih da se ohrabre i pomognu u njihovom pronalasku. U ime članova obitelji nestalih branitelja i civila pozvala je sve na konsenzus u rješavanju tog najtežeg humanitarnog pitanja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je poštovanje obiteljima koje već gotovo 30 godina tragaju za svojim najmilijima te istaknuo kako je za Hrvatsku je ovo uistinu bolan dan. „Dirnut sam vašom snagom vašom snagom, hrabrošću i ustrajnošću. Vaši nestali članovi obitelji, vaše životne sudbine, slike i uspomene koje nosite u srcu i duši, vaša nada, izvor su, poticaj, ali i trajna obaveza hrvatskoj Vladi ni svim institucijama za snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i za rasvjetljavanje svake pojedinačne sudbine,“ kazao je, dodavši kako činjenica da smo se 25 godina nakon završetka rata okupili u ovolikom broju ukazuje na svu težinu i složenost pitanja nestalih. Istaknuo je dosadašnje napore i postignuća u tom pogledu te posebno zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i njegovim suradnicima. Podsjetivši da je Vlada u proteklom mandatu unaprijedili statusna prava obitelji nestalih hrvatskih branitelja, najavio je uređenje prava civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata kojim će se unaprijediti i prava obitelji nestalih civila.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je kako nikada ne smijemo posustati u traženju dok se ne sazna sudbina i zadnjeg s popisa osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izrazio je zahvalnost članovima obitelji što su se ponovno okupili u glavnom gradu Hrvatske, gdje se po treći put obilježava ovaj dan. Prisjetivši se stradanja u Domovinskom ratu kao posljedice velikosrpske agresije, kao i pobjede u obrani i oslobađanju naše domovine, pozvao je na suradnju svih u dostizanju istine i pravde. „Nema mjesta mržnji, oprostiti trebamo, ali zaboraviti nećemo i ne smijemo!“, poručio je, zaključivši kako ćemo i tu bitku zajedno dobiti.

Voditeljica nacionalne službe traženja Hrvatskog crvenog križa Vesna Krivošić kazala je da Crveni križ svakodnevno radi na otvorenim zahtjevima za traženje jer je još uvijek previše obitelji koje nemaju nikakve informacije o najmilijima.

Svi su u svojim obraćanjima apelirali na one koji imaju informacije i bilo kakva saznanja o nestalim osobama ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima kako bi se rasvijetlila sudbina još 1869 osoba za kojima se traga. U sklopu programa emitirana je i audiovizualna kompilacija izjava članova obitelji nestalih osoba snimljenih za 24sata, medijskog pokrovitelja ovogodišnjeg obilježavanja.

Nakon središnjeg programa održana je i konferencija pod nazivom „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ u sklopu koje je pomoćnik ministra Stjepan Sučić predstavio aktivnosti iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja usmjerene na pronalazak nestalih osoba.

Zaključno se članovima obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je istaknuo kako je rješavanja sudbine nestalih osoba prioritet u radu resornog ministarstva i Vlade.

„U partnerstvu zajedno s vama učinili smo veliki iskorak. Nažalost, ni ja nisam zadovoljan i neću biti dok ne pronađemo i posljednju osobu iz Domovinskog rata. Naša misija i vizija je odgovoran i sustavan pristup rješavanju tog problema,“ istaknuo je, dodavši da je to „prvorazredno humanitarno pitanje s kojim se liježemo i ustajemo i mi koji tom pitanju pristupamo ljudski, a ne trendovski.“

Zatvarajući konferenciju, poručio je da će i nadalje ustrajati u ishođenju informacija i protokola od Republike Srbije kako bi se napokon saznalo gdje su posmrtni ostaci ubijenih, kao i sudbina svih za kojima se traga već gotovo 30 godina.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano