Obilježena 29. obljetnica napada na vojarne bivše JNA

U organizaciji sinjske HVIDR – e i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u Sinju je 25. kolovoza 2020. godine obilježena 29. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i cetinskog kraja, pripadnici ZNG – a i MUP – a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljnim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija prva je akcija ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana JNA je napala Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

Program obilježavanja 29. obljetnice počeo je u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera, na novouređenom spomen obilježju u vojarni „126. brigade HV – a“.

 

Nakon toga, polaganje vijenaca nastavljeno je na spomen obilježju na mjestu pogibije Luke Ercega, u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’.

Središnji dio programa upriličen je na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, gdje je himnu ‘Lijepa naša’ otpjevao Joško Delić Zurzi.

 

Vijence na spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper zajedno s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga, među kojima su bili Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata državne razine i Željko Živalj predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko – dalmatinske županije,, saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, predstavnici MUP – a, HV – a, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka i ostali građani. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljene je pozdravio Darko Bilandžić, predsjednik sinjske Podružnice UHDVDR – e.

„Danas smo se okupili ovdje da se sjetimo tog krvavog dana kada smo se junački pokušali suprotstaviti znatno nadmoćnijem neprijatelju, izlažući pogibelji sebe i sve stanovnike ovoga grada i šire okolice. Ne možemo i nećemo zaboraviti mržnju jugo četničkog agresora koji je nadirući iz pravca Knina prema Sinju gazio sve pred sobom, pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića. Hvala vam što se danas došli da se prisjetimo dana stradanja, a i ponosa svih nas, da izrazimo svoju zahvalnost onima koji su dali najviše – svoje živote. Pozivam vas sve da u duhu kršćanstva, sloge i tolerancije ujedinimo se u nastojanju da sačuvamo vrijednosti naših žrtava Domovinskog rata i neovisne države Hrvatske.“, kazao je Bilandžić.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper.

„Na današnji dan 1991. godine samo oni odlučni i hrabri stali su na branik Domovine. Mnogi su u to vrijeme još vagali kakva će bit situacija na području bivše Jugoslavije, međutim ti hrabri momci, među kojima su bili i Ivan Kamber i Luka Erceg, tih dana nisu dvojili i stali su odlučno na branik Hrvatske. Zato je naša obaveza trajno na današnji dan obilaziti mjesta stradanja i njihove grobove. Mi kršćani vjerujemo da postoji drugi život i da ćemo jednog dana doći oči u oči s našim poginulim suborcima. Ovakve prigode su nam prilika da, kada dođemo oči u oči s njima ne moramo sklanjati pogled nego ih pogledati u oči, jer ovako pokazujemo da cijenimo njihovu žrtvu“, kazao je brigadir u miru Ivan Vukić Niper.

Potom je uslijedilo polaganje vijenaca pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu, a u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano