U Sinju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’

oluja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te svetom misom 05.08.2020.g. u Sinju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’. Obilježavanje je počelo budnicom ulicama grada Gradske glazbe Sinj.

Na spomenik u Spomen-parku hrvatskih branitelja vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Grada Sinja, predstavnici HV vojarne 126. brigade, Udruge roditelja, udovica i djece poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinskog kraja i MUP-a, braniteljskih udruga, Viteškog alkarskog društva, gradske organizacije SDP-a, HDZ-a i MOST-a nezavisnih lista. Molitvu odrješenja molio je župnik fra Perica Maslać.

Uz himnu ‘Lijepa naša’ Gradska glazba Sinj odsvirala je i koračnicu ‘Mi smo garda Hrvatska’.

oluja

Predsjednica Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja Đula Šabić prigodnim se stihovima obratila okupljenima u čast poginulih cetinskih vitezova, ističući njihovu žrtvu za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Pročitana je i zajednička čestitka gradonačelnice Kristine Križanac i potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Sinja Anđelka Bilandžića

‘Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan je kada odajemo počast hrabrosti i odlučnosti svih onih koji su svojim sudjelovanjem u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’ doprinijeli oslobađanju i stvaranju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

Ovaj blagdan, ujedno spomen na briljantnu vojnu operaciju ‘Oluja’, prigoda je da iskažemo dužnu počast i zahvalnost obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Vjerujući da ćemo nadolazeće izazove uspješno riješiti, te ostvariti sve ideale i vrijednosti za koje su se borili naši branitelji, u ime izvršne vlasti Grada Sinja i Gradskog vijeća, svim žiteljima Grada Sinja i Republike Hrvatske upućujemo iskrene čestitke u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja’, istaknuto je u čestitki.

Potom su predstavnici Grada Sinja, predstavnici HV vojarne 126. brigade, udruge roditelja, udovica i djece poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinskog kraja i MUP-a, braniteljskih udruga, Viteškog alkarskog društva, gradske organizacije HDZ-a i MOST-a nezavisnih lista  položili vijence i zapalili svijeće kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu.

oluja

Sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata služena je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Svečanu euharistiju predvodio je fra. Ante Toni Vučković, uz koncelebraciju ostalih svećenika.

fra toni

Tijekom misnog slavlja pjevao je župski zbor pod vodstvom fra Jure Župića i č.s. Jelene Mijić.

oluja

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano