Obilježena 25. obljetnica VRO Oluja – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Budnicom ulicama grada Knina u ranim jutarnjim satima u srijedu, 5. kolovoza 2020. započelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

 


Svečanom obilježavanju u Kninu nazočili su članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, sudionici VRO Oluja, ratni zapovjednici te državni vrh predvođen predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga RH Zoranom Milanovićem. Jubilarnoj 25. obljetnici Oluje nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednici Vlade, ministri u Vladi, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, državni tajnici, predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja general Ante Gotovina, saborski zastupnici, vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnici vjerskih zajednica te pripadnici Hrvatske vojske.

Ovogodišnjem obilježavanju u Kninu nazočni su bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz svih krajeva Republike Hrvatske, predvođeni predsjednicom udruge Sandrom Rapčak.

Zvonjava crkvenih zvona simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha kninske tvrđave, kao i prije 25 godina, zavijorila hrvatska zastava. U podizanju zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi sudjelovala je i članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Anita Pereža. Tradicionalno, na kninskoj tvrđavi uz podsjećanje na operaciju Oluja, pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241.

Ispaljeno je dvadeset i pet počasnih plotuna, a svečanost je nastavljena letačkim programom u kojem su kninskim nebom preletjela dva borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a svojim nastupom svečanost je uveličala i akro grupa Krila Oluje.

Kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” najviši državni dužnosnici s predstavnikom hrvatskih branitelja generalom Gotovinom, položili su zajednički vijenac. Nakon polaganja vijenca, podno spomenika pobjede „Oluja 95“ položeno je 25 crvenih ruža kao simbolika 25. obljetnice, a ruže su položili 15ero djece poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno sa 5 pripadnika HV-a i 5 pripadnika MUP-a. Ružu je zajedno s djecom poginulih i nestalih hrvatskih branitelja položio i general Ante Gotovina.

Nakon polaganja ruža molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Po završetku programa članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata imali su kraći susret i razgovor s ministrom Tomom Medvedom i generalom Antom Gotovinom, nakon čega smo zajednički zapalili svijeće podno spomenika „Oluja 95“.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »