Održan koordinacijski sastanak Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u Šibeniku (Solaris) od 15. do 17. lipnja 2020. godine održala je koordinacijski sastanak s predstavnicima udruga uključenih u Razvojnu suradnju u području Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj. Na koordinacijskom sastanku sudjelovala je i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak, obzirom da je udruga dio 9. Centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.

U ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine sastanak je započeo uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gospođe Cvjetane Plavša-Matić nakon čega su predstavnici uključenih udruga iznijeli svoje osvrte o izazovima u radu s kojima su se susreli vezano za posljedice pandemije COVID-19, a u skladu s novim okolnostima predstavljene su i aktivnosti do kraja 2020. godine.

Nakon uvodnih osvrta uslijedila je panel rasprava na temu ‘Unaprjeđenja djelovanja institucionalnog okvira za podršku razvoju civilnoga društva u Hrvatskoj i strateški okvir za sustavnu podršku’ u kojem su sudjelovali gospođa Helena Beus ravnateljica Vladinog Ureda za udruge, gospođa Cvjetana Plavša-Matić upraviteljica Nacionalne zaklade te gospodin Danko Relić predsjednik Savjeta za razvoj civilnoga društva.


Drugi dan sastanka, u utorak 16. lipnja 2020. godine u razgovoru o podršci i modelima podrške organiziranom razvoju civilnoga društva u idućem razdoblju u Hrvatskoj i mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva iz nacionalnih javnih izvora i iz fondova EU sudjelovali su gospodin mr.sc. Marko Pavić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospođa Helena Beus ravnateljica Vladinog ureda za udruge, gospođa Cvjetana Plavša-Matić upraviteljica Nacionalne zaklade, gospođa Marija Boltek zamjenica upraviteljice za razvojne programe i gospodin Luka Bogdan zamjenik upraviteljice za programe EU. Drugi dio dana je bio usmjeren tematskim raspravama o razvijanju mehanizama unapređenja Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.

Zadnji dan sastanka, u srijedu 17. lipnja 2020. godine predviđen je za osvrt svih predstavnika Centara znanja na temu ‘Odgovor civilnoga društva na krizne situacije društveno-ekonomskog razvoja Hrvatske’ te za otvorenu raspravu o Pilot programu Potencijali zajednice s provedbom 2020.-2021. i pripremi za iduće razdoblje.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano