Obilježavanje 29 godina od osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” u mjestu Gorice

Novogradiški ogranak Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” u petak 12. lipnja je na Goricama svečano obilježio 29 godina od osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

Svečanost obilježavanja započela je mimohodom do spomen ploče pored crkve sv. Vida na Goricama gdje su položeni vijenci i svijeće, te je minutom šutnje i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a napose dvadesetšestorici hrabrih pripadnika 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”, koji su na ovom području dali ono najvrijednije od sebe, svoj život u svrhu stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Vijence i svijeće na spomen obilježju položili su Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata podružnica Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednicom Klarom Marinović i dopredsjednikom Mariom Kohutom; izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara; ispred Grada Nova Gradiška koordinator braniteljskih udruga Vlatko Greiner; pripadnici 121. brigade i članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Damirom Matoševićem; ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade pukovnik u miru Marin Pišonić, zamjenik predsjednika HVIDR-e Umag Miljenko Nemet, predstavnici JVP-e i DVD-a Nova Gradiška te bivši pripadnici 3. gbr “Kune”, a napose pripadnici 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade i članovi UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Draženom Rossijem, predsjednik središnjice iz Osijeka Tihomir Kmet, predsjednik Ogranka Baranja Siniša Romer.

-“Drago mi je da sam ovdje i da možemo biti sudionici na ovom obilježavanju osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade. Čast mi je biti ovdje i sjetiti se vaših prijatelja i svih poginulih, svih onih 369 poginulih pripadnika ove brigade, svih onih ranjenih, njih preko 1000. To je jedna velika brojka i mi moramo biti ti koji će to poštivati, koji će se sjećati toga. Ne smijemo to zaboraviti radi poginulih, radi naše djece i radi svih nas i zato sam ovdje.” – rekao je pomoćnik ministra Dinko Tandara.

O strateškoj važnosti Gorica kazao je ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade, pukovnik u miru Marin Pišonić:

-“Ova naša postrojba imala je prvo borbeno djelovanje na području Osijeka, odnosno Tenja, a po zapovijedi načelnika Glavnog stožera vraćamo se ovdje i odmah započinjemo borbu s neprijateljem s banjalučkim korpusom koji je imao jake snage na ovom području. Zašto je ovo područje bilo važno, jer padom Gorica neprijatelj bi s južne strane došao do Nove Gradiške i vjerujem da smo se mi kojim slučajem povukli s ovog mjesta da bi Nova Gradiška pala.”

Na te teške, ali ponosne dane osvrnuo se i predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, Dražen Rossi:

-“Tih dana je bilo puno ranjenih i poginulih, zato smo i odlučili da se ovdje na Goricama sastajemo svake godine jer ovo mjesto za nas ima ogromno značenje. Naša satnija je ovdje ostala do samog Sarajevskog primirja, zadržali smo liniju, nismo popustili i nismo dozvolili da nam probiju liniju i da uđu u naš grad i ponosni smo na sve to.”

Program je vodio član predsjedništva UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška Marko Derežanin, dok je molitvu predvodio župnik župe Duha Svetog Gornji Bogičevci fra. Ivo Brezović.

Nakon službenog dijela programa uslijedio je domjenak i druženje u društvenom domu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano