U Našicama obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji se slavi 30. svibnja, dužnosnici Grada Našica su ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, na trgu dr. Franje Tuđmana položili vijence i upalili svijeće za sve poginule, nestale i smrtno stradale branitelje Republike Hrvatske.

30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi demokratski izabran Sabor Republike Hrvatske koji je kao izraz volje građana povelo Hrvatsku na putu suverenosti i samostalnosti. Upravo na ovaj dan 1990. godine donesene su vrlo važne odluke koje su odredile povijesni put Hrvatske k samostalnosti. Povodom toga vrlo važnog datuma i u Našicama se na glavnom trgu okupilo nekoliko dužnosnika Grada, kao i nekoliko predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Moramo naglasiti kako vjerujemo da bi broj osoba bio kudikamo veći, ali se i ovoga puta pazilo na mjere uvedene zbog situacije oko COVID – 19 te odredbe o većem broju okupljanja.

Kao predstavnik Grada Našica, okupljenima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Josip Miletić, koji je naglasio važnost prisjećanja na ovaj vrlo važan dan.

“Danas smo ispred spomenika Uskrsle Hrvatske zapalili svijeće i položili vijence za sve poginule hrvatske branitelje. Isto tako smo se prisjetili i trenutka od prije sada već 30 godina. Tog 30. svibnja 1990, godine, konstituiran je prvi, demokratski izabrani všestranački Sabor. Na tom svima nama važnom događaju sudjelovala su i tri naša sugrađana, pokojni Vinko Buljan, a bili su tada tamo i Ivica Čeme te Miroslav Čiček te im se ovom plikom i na ovaj način zahvaljujemo. Uz njih zahvala svakako ide i našem prvom Hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu koji je imao volju, snagu i viziju povesti Hrvatsku u stvaranje neovisne i slobodne nam Domovine. Također smo se minutom šutnje prisjetili svih hrvatskih vitezova koji su poginuli u Domovinskom ratu te smo se zahvalili svima koji su tih devedesetih godina sudjelovali u stvaranju današnje Hrvatske.” – rekao je među ostalim gradonačelnik Josip Miletić, koji je za kraj iskoristiti prigodu te čestitao svim našim sugrađanima Dan državnosti Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano