Dan državnosti u Novoj Gradiški

30. svibnja prigodnim sadržajima je na vrlo dostojanstven i primjeren način obilježen Dan hrvatske državnosti u Novoj Gradiški u orgnizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Najprije su kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljeni lampioni, gdje su nazočili i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – Podružnice Brodsko-posavske županije. Potom je župni vikar Marko Dušak služio svetu misu u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon toga bilo je bio zajednički ručak u novouređenom prostoru u dvorištu Doma hrvatskih branitelja. Uz gradonačelnika Vinka Grgića i župana brodsko-posavskog Danijela Marušića i pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Željka Burazovića, bio je tu i ratni zapovjednik 121. brigade HV-e Josip Mikšić i općinski načelnik u Cerniku Vitomir Žakić, te velečasni Branko Gelemanović i župni vikar Marko Dušak. Otvoren je novouređeni prostoru sa sjenicom i pečenjarom, namijenjenim za okupljanja i druženja članova svih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su, nakon prostorija za rad i okupljanje u Domu hrvatskih branitelja, zahvaljujući Gradu Nova Gradiška dobili spomenuti dodatni višenamjenski prostor.

Damir Matošević, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije je uz ostalo rekao: „Danas je 30. obljetnica Dana državnosti i zato smo se okupili u ovom prostoru hrvatskih branitelja koji nam je omogućio Grad Nova Gradiška. Ovdje ćemo se i ubuduće okupljati, ne samo naša udruga već i sve udruge s prostora Nove Gradiške, kao i udruge koje djeluju i na prostoru županije. Jednim dijelom i naša udruga je dala učešća u tome. Uz pomoć Uprave šuma Nova Gradiška nabavit ćemo materijal za stolove i klupe. Imamo prostor gdje ćemo se okupljati sa svojim suborcima, prisjećati se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, promicati vrijednosti Domovinskog rata i raditi na zajedništvu. Grad Nova Gradiška prepoznao je rad naše udruge koja radi desetu godinu i u svakom trenutku možemo računat na potporu našeg gradonačelnika Vinka Grgića, kao i na potporu Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića. Naše aktivnosti prati i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje nam dodjeljuje sredstva za naše projekte“ -rekao je predsjednik UHBDR 121 b.p.NG Damir Matošević.

Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška je uz ostalo naglasio i slijedeće: „Ovaj prostor zasluga je svih naših braniteljskih udruga, ali gradonačelnika Vinka Grgića. Ovo će biti kruna svega što smo napravili u posljednje tri godine. Uredili smo prostor i dovezli tenk, dobili smo Trg 121. brigade, naše slavne brigade, koji će biti jedan od najljepših trgova u Novoj Gradiški, postavili smo spomen ploču kod Doma kulture u spomen na sve poginule i najkrvaviji ratni dan u Novoj Gradiški u rujnu 1991, godine. Ovo dvorište je jedna kruna aktivnosti iako ta zadaća još nije završena.“-rekao je Greiner

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano