25 godina od VRO Bljesak

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, 9 ih je naknadno umrlo od posljedica ranjavanja, a 162 su ranjena. 

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995., slijedila je “Oluja” kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

Zbog epidemije korona virusom (COVID-19) ovogodišnje obilježavanje ove veličanstvene oslobodilačke akcije obilježava se na drugačiji način. Prigodni program obilježavanja moći ćete pratiti na programu HRT-a. Sve građane Republike Hrvatske pozivamo da ponosno istaknu hrvatske zastave na svojim domovima.

U molitvi se svi zajedno prisjetimo svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Svim hrvatskim braniteljima i braniteljicama hvala za slobodnu nam domovinu Republiku Hrvatsku!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »