Održana tribina „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“

Dana 27. veljače 2020. godine u prostoru Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru održana je tribina u organizaciji Udruge „Vukovarske majke“ pod nazivom „Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“

Na popisu nestalih trenutno se nalazi 1871 osoba iz Domovinskog rata, od kojih je 526 osoba sa područja Vukovarsko – srijemske županije, rečeno je na tribini o nestalim osobama, gdje je nedostatak informacija i dalje označen kao najveći problem u potrazi za nestalim osobama. 

Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet” navedeno je kako se na području Vukovarsko – srijemske županije trenutno provode probna iskapanja na tri lokacije. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca na području naše županije ekshumirano 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica. Istaknuo je kako je u mandatu ove vlade pronađeno 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak. 

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, nego se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti. “To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, kazao je Penava.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko ocijenila je kako se u posljednje tri godine dosta radi na pronalaženju grobnih mjesta nestalih iz Domovinskog rata, ali i ustvrdila kako se ključ tog problema nalazi u Beogradu.

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih Hrvatska majka iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima.

Tribinu je vodila Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a o pitanju nestalih osoba govorili su, između ostalih i Manda Patko predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i MUP – a kao i članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja te obitelji civilnih žrtava Domovinskog rata.

Tribini je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila administrativna djelatnica Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano