Obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

peruca

Danas je prigodnim programom obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 27 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija kojom je spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

 

Svečanost je upriličena kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić, saborski zastupnik Miro Bulj, županijski pročelnik Damir Gabrić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, triljski gradski pročelnik Marko Župa, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, načelnik Otoka Dušan Đula, načelnica Kijeva Lidija Slavić, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

peruca

Kao i dosadašnjih godina, obilježavanje ovog važnog događaja iz Domovinskog rata organizirala je Udruga veterana 126. brigade. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su najprije položili njegova majka Nedjeljka, braća Dražen i Zdravko, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva koja su nazočila obilježavanju. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Bečić, župnik Župe Male Gospe na Biteliću.

peruca

Okupljenima se u ime organizatora obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost.

U prigodnim govorima prvi se okupljenima obratio umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. brigade u vrijeme akcije Peruća. Škarpa je kazao da pokojni Buljan i svi branitelji zaslužuju da se o Domovinskom ratu govori istina te da ima još živih svjedoka iz tog vremena.

‘Ima nekih novinara, pisaca, režisera, ima nekih ministara, ne znam odkuda izvlače neke informacije o Domovinskom ratu koji, kao i o ovoj akciji, govore laži. Ova akcija nije bila planirana od strane nadređenog zapovjedništva. Čak su nas ometali u tome i tražili da se vratimo iz akcije. Ovo je bila autonomna akcija HV-a kao odgovor na upad četnika u zaštićena područja pod čuvanjem Ujedninjenih nacija’, kazao je Zdravko Škarpa.

Škarpa je podsjetio kako su pored pripadnika HV-a veliki, ogroman doprinos u samom saniranju brane dale brojne civilne službe, posebno djelatnici HEP-a i građevinskih tvrtki. Škarpa je također kazao kako mu ni dan danas, nakon 27 godina, nije jasno što su zapravo radili pripadnici međunarodne zajednici, odnosno UNPROFOR-a na ovom području. Prema njegovom mišljenju napravili su jedno veliko ništa, jer niti su osiguravali mir, niti su spriječili četnike u naumu da miniraju branu.

obljetnica peruca

U ime Splitsko-dalmatinske županije okupljenima na ovoj svečanosti obratio se pročelnik Upravnog odjela za Hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, koji je podsjetio na važan trenutak Domovinskog rata, a to je akcija Peruća.

‘Županija je i do sada, a tako će biti i ubuduće, bila u svakom pogledu uz hrvatske branitelje. Sad još i više. Naime, od početka godine imamo novi upravni odjel u kojemu je u fokusu skrb o hrvatskim braniteljima, civilnoj zaštiti i ljudskim pravima. Želimo ovime još više dati naglasak na branitelje koji zaslužuju još značajnije svoje mjesto u našem društvu’, kazao je Gabrić.

Nazočnima se obratio i izaslanik Ministarstva Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivan Vukić.

‘Ovo je jedna od najznačajnijih akcija tijekom Domovinskog rata na području Dalmacije i značajno je odredila daljni tijek rata. Ovom akcijom spašena su nizvodno sva naselja uz Cetinu i na tisuće objekata i života’, kazao je Vukić, dodavši kako je ovo najmanje što može Ministarstvo i svi preživjeli branitelji učiniti za poginulle branitelje, kao što je i Ante Buljan.

peruca

U ime domaćina i svih nazočnih predstavnika gradova i općina okupljene je pozdravio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

‘Općina Hrvace tijekom Domovinskog rata devedest posto bila je okupirana, a četnici su još prijetili miniranjem brane. Zahvaljujući hrabrim braniteljima Peruća je oslobođna, spašena brana, spašene Hrvace i sve nizvodno. Hvala svima koji su bili dio ove velike akcije, od pripadnika HV-a do civilnih struktura koji su nakon akcije učinili iznadljudske i stručne napore kako bi sanirali branu’, istaknuo je Dinko Bošnjak, posebno pozdravljajući nazočnog Damira Begovića koji je u vrijeme akcije Peruća bio predsjednik uprave HEP-a i koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom označio završetak radova na obnovljenoj brani.

peruca

Svečanost je završena polaganjem vijenaca kod prošle godine otkrivene spomen ploče na kruni brane uz zgradu stražarnice u spomen na akciju Peruća.

Podsjetimo, neprijatelj je u pokušaju rušenja brane upotrijebio 30 tona TNT-a, a sama kruna brane srećom je izdržala. Zahvaljujući odlučnoj i žurnoj akciji hrvatskih branitelja, inženjeraca, djelatnika HEP-a i civila koji su sanirali pukotine na brani nije došlo do katastrofe. Prema procjenama stručnjaka, da je brana u cijelosti popustila nastala bi prava katastrofa. Uništeno bi bilo sve nizvodno od brane, sve do Omiša kao i ostale hidrocentrale koje su se nalazile nizvodno na Cetini. Bila bi to prava kataklizma, ali na sreću, to se nije dogodilo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »