Sistematski pregledi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“ provodila je pilot aktivnost sistematskih pregleda djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko –baranjske, Splitsko-dalmatinske i Brodsko-posavske županije.

U sklopu projekta odrađeni su sistematski pregledi za osobe s područja Brodsko-posavske županije u Poliklinici Agram u Slavonskom Brodu. Pregledi su obuhvatili: laboratorijske pretrage, pregled ginekologa s UZV i Papa testom, EKG s očitovanjem, klinički pregled interniste, RTG srca ili pluća, UZV abdomena, UZV dojki ili mamografija, UZV prostate te završno mišljenje liječnika.

Kod određenog broja osoba pronađene su benigne tvorevine te su isti upućeni na daljnje praćenje od strane liječnika.

Obzirom na veliku zainteresiranost korisnika Udruga ovu aktivnost planira nastaviti i u 2020. godini u ostalim županijama u kojima djeluje. Rezultate projekta i aktivnosti sistematskih pregleda udruga će prezentirati u publikaciji „Djeca rata – nečujni krik“ koja će biti dostupna javnosti te prezentirana na tribinama sljedeće godine.

Realizacija ove aktivnosti omogućena je zahvaljujući financiranju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano