Održan 12. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“

U srijedu 20. studenoga 2019. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 12. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“.

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim programom koji je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Okupljenima se obratila predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak zahvalivši se svima koji su došli na mimohod. U svom govoru pozvala je okupljene da se sjete svih hrabrih ljudi koji su ponosno stali na branik Domovine, svih onih koji su dali svoje živote za naše slobodu i samostalnost. Također je još jednom poslan javni apel prema onima koji imaju informacije o još uvijek velikom broju nestalih osoba iz Domovinskog rata da te informacije i dostave.

Okupljenima se također obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnatelj JU Memorijalni centar Domovinskog rata Grada Vukovara Krunoslav Šeremet. Nakon prigodnog programa i molitve, sudionici mimohoda su u formiranoj koloni tiho i dostojanstveno krenuli prema 9 kilometara udaljenom mjestu masovne grobnice „Ovčara“. U mimohodu se djeci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja pridružio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na mimohodu su sudjelovali i brojni članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji liječeni od PTSP – a, 100% – ni vojni invalidi Domovinskog rata, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga žene u Domovinskom ratu Zadar, članovi Hrvatskog generalskog zbora, brojna izaslanstva i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje i Nadina, koji su nam dragi gosti već dugi niz godina.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 28. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja. Vijence je položilo Predsjedništvo UDPNHBDR predvođeni predsjednicom udruge Sandrom Rapčak i dopredsjednikom Markom Marićem, predstavnici Udruge Vukovarske majke, Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko – srijemska županija, Grad Vukovar, OŽB Vukovar, mještani Škabrnje i Nadina. Vijence su položile i zapalile svijeće brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, u sklopu prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 250 žrtava, od kojih je iz masovne grobnice Ovčara ekshumirano 200 žrtava, 192 osobe su identificirane, dok se 8 posmrtnih ostataka još nije identificiralo. Ostale osobe s popisa zadnji put viđene su u bolnici u Vukovaru. Članovi klape sv. Juraj HRM svojim su glasovima i prigodnim pjesmama uveličali dostojanstveno obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici triju vukovarskih župa.

Sudionicima mimohoda „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodnog programa „Ovčara – vječna rana“ omogućen je posjet muzeju OŽB Vukovar i ratnom muzeju u sklopu JU MCDR Vukovar kojima se ovim putem zahvaljujemo na suradnji.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i programa „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ završio je u crkvi Sv. Filipa i Jakova Svetom misom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »