Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. / 18. studenoga 2019.

Svake godine se u mjesecu studenom obilježavaju dani sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je podnio najveću žrtvu za slobodnu nam Republiku Hrvatsku. Službeni program obilježavanja traje od 08. studenoga, kada se u gradu Vukovaru održavaju brojna obilježavanja u spomen na teške i mučne dane koji su se dogodili prije 28 godina. Središnje obilježavanje bilo je 18. studenoga. Toga dana u 10 sati počeo je komemorativni skup u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana. Skup je pjesmom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a program je vodio glumac Darko Milas. Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti. 

Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je oko 65.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kod središnjeg križa položena su četiri vijenca za sve poginule, ubijene, nestale i umrle hrvatske branitelje kao i civile stradale u Domovinskom ratu. Prvi su vijenac zajednički položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Drugi vijenac položili su hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Franjo Lehrmajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vukovara te Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“. Zatim, delegacija Vukovarsko – srijemske županije predvođena županom Božom Galićem te delegacija Grada Vukovara koju su činili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota, zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić te predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić.

Molitvu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit, a Svetu misu za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodio je dr. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko mrkanski.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenoga završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja” prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli” prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano