Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. / 19. studenog 2019. godine

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u utorak, 19. studenoga 2019. godine. U Borovu Naselju je obilježena 28. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 28 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke. Na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno ministrom Tomom Medvedom, delegacija Vukovarsko – srijemske županije, delegacija Grada Vukovara te brojne druge delegacije polože su vijence i zapalile svijeće.   

Obilježavanje je nastavljeno na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu.
Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjetili smo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav. Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. U ime Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Dunav su vijenac položile Kristina Podrugović i Dario Svitlanović.

Na mjestu masovne grobnice na farmi »Lovas« iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Vijence su položila izaslanstva Udruge Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko – srijemske županije i Grada Vukovara.

U sklopu obilježavanja žrtve Borova Naselja za Domovinu, odana je počast svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Borova Naselja nazočile su predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak i administrativna djelatnica i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano