Održana konferencija „Branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata – jučer, danas, sutra“

U Zagrebu je 29. studenog 2019. godine u Domu specijalne policije iz Domovinskog rata održana konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „Branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata – jučer, danas, sutra“.

9. Centar znanja okuplja 15 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje djeluju na državnoj razini: Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga veterana 4.gardijske brigade, Udruga Bojna Frankopan, Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske, Hrvatski časnički zbor – Zajednica udruga, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, čija je misija poboljšati kvalitetu življenja braniteljske i stradalničke populacije, pokazati javnosti kako branitelji nisu paraziti ovog društva, nego su temelj civilnog društva.  


Na istoj su nazočili: izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjednik specijalne policije MUP-a, Alen Klabot, izaslanica Ministarstva Hrvatskih branitelja Gorana Marić, izaslanik Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Pavle Schramadei, izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo.

Konferenciju je otvorila Maja (Marija) Lučić, koordinatorica 9. Centra znanja, dragovoljka Domovinskog rata, dijete poginulog HB i HRVI i u uvodnom dijelu, zajedno sa voditeljicom Službe za Udruge i obljetnice iz DR Ministarstva hrvatskih branitelja Goranom Marić i Pavlom Schramadei iz Nacionalne zaklade, uzvanicima i sudionicima objasnila međusobnu suradnju, ciljeve i programske aktivnosti 9. CZ.

Istaknula je zašto je tema: Branitelji i stradalnici iz Domovinskog – jučer, danas, sutra i nazočnima objasnila godine koje se nalaze na tematskom roll-up. Raspon godina od 1992. – 2016. označava razdoblje osnutka prve stradalničke udruge (1992. osnovana je HVIDR-a, a 1993.g. prva braniteljska udruga, UHDDR) – pa rad udruga iz 9. CZ do 2016. g., to je ono što smo prošli i bilo je JUČER. Godine od 2017.-do 2019. označavaju jedno novo razdoblje za udruge proistekle iz DR, period kada su i institucije počele shvaćati da su branitelji i stradalnici temelj civilnog društva te su te 2017. Godine Ministarstvo Hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medved potpisali Sporazum o suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva o financiranju braniteljskih i stradalničkih udruga, to je ono sto radimo DANAS, učimo, okrećemo se novim izvorima financiranja „žurimo“ ka ostvarenju našeg cilja, a raspon godina 2020-2030, označava razdoblje koje je jako važno, kako za EU, tako i Hrvatsku pa i nas našu populaciju, u ovom razdoblju moramo primijeniti sve naučeno iz razdoblja DANAS te pretočiti u razdoblje SUTRA, osvijestiti da se braniteljske i stradalničke udruge moraju početi financirati iz EU fondova i drugih izvora, koji nam nude tolike mogućnosti.

Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje Miodrag Demo.

„28 godina potrage za nestalim osobama u Domovinskom ratu“ bila je tema s kojom je sudionike ove konferencije upoznala predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestali hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Umirovljeni brigadir HV-e, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga predstavio je rad ove udruge Branko Gačak. Posebno je istaknuo kako je uloga ove udruge promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec predstavljajući rad ove udruge izdvojio je istraživanje o kvaliteti života hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, a rezultate istraživanja koje je proveo tim ove udruge predstavila je prim.mr.sc Elvira Koić, dr.med, specijalistica psihijatrije.

Na Konferenciji su predstavljeni i mladi iz braniteljsko-stradalničke populacije.

O problemima s kojima se susreću danas i planovima za sutra govorila Ivana Marinović, koordinatorica za projekte u Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, koja je svoje emotivno iskustvo podijelila sa svim sudionicima Konferencije. Kao najveći problem civilnih stradalnika Domovinskog rata istaknula je to što Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata predstavila je udrugu osnovanu u Vukovaru 2007. godine. Udruga i danas ima sjedište u Vukovaru, no djeluje na području cijele Hrvatske i ima 11 županijskih podružnica te oko 400 aktivnih članova. U svojem izlaganju iznijela je dio rezultata istraživanja „Djeca rata – nečujni krik“ kojeg je provodila udruga, najveće probleme djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja danas, istaknula da su najveći stradalnici iz Domovinskog rata djeca poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja koji su danas često prepušteni sami sebi te iznijela određene aktivnosti koje će udruga raditi u budućnosti kako bi održali sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, još više se angažirali u procesu traženja nestalih osoba iz Domovinskog rata i poboljšali kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Koliko je važna institucionalna podrška Nacionalne zaklade i 9. Centra znanja rekla je Lucija Kober iz Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja.

Zvonimir Zakošek, predsjednik HVIDRA-e Maksimir predstavio je ovu temeljnu udrugu također naglasivši važnost umrežavanja, komunikacije, zajedničkih aktivnosti, edukacije, kvalitetnih programa i međusobnih susreta poput ove konferencije.

U ime udruga, članica 9. Centra znanja zaključno je sve pozdravio umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Samo umreženo, aktivno i djelotvorno civilno društvo može odgovoriti svrsi svoga djelovanja, a to je postati zalog pravičnog, empatičnog, modernog demokratskog društva. Na tom tragu djeluje i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, kao i 9. Centar znanja, zaključak je Konferencije „Branitelji i stradalnici Domovinskog rata- jučer-danas-sutra“.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »