Sistematski pregledi za članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u sklopu svojih projekata „Djeca rata – nečujni krik“ i „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ provodila je sistematske preglede za članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Splitsko-dalmatinske županije u koje su se uključili i članovi obitelji hrvatskih branitelja te obitelji umrlih hrvatskih branitelja s istog područja.

Pregledi su se vršili u Poliklinici „Babić“ u Sinju, a obuhvatili su pregled madeža, UZV abdomena i UZV štitnjače. Ukupno je obavljeno 30 pregleda. Kod 12 osoba koje su pristupile pregledu UZV štitnjače pronađene su benigne promjene koje zahtijevaju daljnje praćenje. Liječnici koji su vršili preglede sve korisnike su detaljno uputili u njihovo trenutno stanje, važnost redovitih pregleda kako bi se na vrijeme otkrile promjene i izbjegla maligna oboljenja.

Rezultati ovih pregleda biti će prezentirani na tribinama udruge kao i u publikaciji koju udruga planira izdati, a koja će obuhvatiti i rezultate sistematskih pregleda koji se provode u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“ na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Radi se o pilot aktivnosti u sklopu dugogodišnjeg projekta, a cilj je da se sistematski pregledi nastave i sljedećih godina u ostalim županijama Republike Hrvatske u kojima djeluje Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Projekt je financiram sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano