OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA GRADSKOG NASELJA LUŽAC

Dana 2. studenog  2019. godine u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 28. godišnjica sloma obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. Godine 1991 ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge Vukovarske majke i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić, izaslanik ministra branitelja i ravnatelj JU Memorijalni centar Domovinskog rata Grada Vukovara Krunoslav Šeremet, izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara Marijanom Pavličekom, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke. 

Prigodni program izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru.

Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom Gradu i četvrti Borovo naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 2. studenoga 1991. godine.

Programu sjećanja nazočila je Predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »