Sjećanje na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara

U okviru 28. obljetnice pogibije general – bojnika Blage Zadre, koji je svoj ratni put u obrani Domovine Hrvatske započeo upravo iz redova Hrvatske policije, u organizaciji Grada Vukovara, Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko – srijemske te Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata održan je drugi dio obilježavanja godišnjice u obliku komemorativne svečanosti „In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“.

Svečanost je započela Memorijalnom atletskom utrkom “Hvala vam za moj korak slobodni” koja je startala na mjestu pogibije Blage Zadre u Kupskoj ulici, a trkače je ispratila i zahvalila im na održavanju sjećanja na pokojnog general – bojnika njegova supruga Katica Zadro.

Na cilju kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav trkače su dočekali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik PU vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular te župan vukovarsko – srijemski Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te vukovarski branitelji koji su im podijeliti zastavice Republike Hrvatske kao simbol slobodne i samostalne RH.

U multipleksu Cinestar Vukovar održan je svečani program „Smije li ratnik plakati“ i prikazivanje dokumentarnog filma „Smije li ratnik plakati“. Glavni akter dokumentarca je policijski službenik Policijske uprave brodsko – posavske Krešimir Šimić – Šima, koji je 1992. godine, s tri i pol godine, ostao bez oca u Domovinskom ratu. Visoko motiviran, u znak sjećanja na svog pokojnog oca te u čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, Šima se odlučio na nesvakidašnji pothvat, trčati dionicu od Zagreba do Vukovara, u dužini od 350 kilometara. Cilj je Ovčara gdje se poklonio žrtvama Domovinskog rata.

Nakon svečanog programa i prikazivanja dokumentarnog filma okupljeni su se uputili ka Spomen obilježju za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara u Županijskoj ulici, mjestu prijeratne PP Vukovar. Položene su „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“ uz molitvu za vječni spomen na 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara.

Programu sjećanja nazočila je Predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo

HVALA VAM ZA NAŠ KORAK SLOBODNI 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano