Prikazivanje film „Kula smrti“

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice početka genocida nad civilima Široke Kule 10. kolovoza je u Kinu „Korzo“ u Gospiću prikazan dokumentarni film pod nazivom „Kula smrti“ autora Bernardina Modrića. Film donosi brojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana i rodbine ubijenih civila toga mjesta čiji je jedini „krimen“ bila nacionalna pripadnost. Budući je tijekom Domovinskog rata na tome području mučki ubijeno 40 civila, a  posmrtni ostatci njih devet do danas nisu pronađeni, normalnom umu je nedokučiva bestijalnost naredbodavaca i izvršitelja tih likvidacija. Posebice zato što su likvidirani Verica Nikšić (13) i Marijan Nikšić (17), kao  i desetak žitelja starijih od 85 godina. Suludi egzekutori likvidirali su i peteročlanu obitelj Rakić, mještanina srpske nacionalnosti Mane Rakića.

Teško je i na trenutke mučno bilo gledati film „Kula smrti“. Među gledateljima filma bilo je mnoštvo preživjelih Kuljana, rodbine i prijatelja žrtava. U publici su bili i mnogi pripadnici proslavljene 118. brigade ZNG-a Gospić koji su u jesen 1991. godine čuvali liniju razdvajanja od velikosrpskih agresora na tome području.

Autor Bernardin Modrić se profesionalno počeo baviti filmom 1980. kada za „Jadran film“ režirao svoj debitantski film „Podhum“, o događajima iz srpnja 1942. godine. Modrić je do danas  realizirao oko 100 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Film „Kula smrti“ smatra se potresnim i istinskim svjedočanstvom tragične sudbine Hrvata s područja Široke Kule.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »