Predstavljanje knjige “Agresija JNA i srpskih postrojbi (Lika 1991.1992.)”

“Agresija JNA i srpskih postrojbi (Lika 1991.1992.)” naziv je knjige koja je predstavljena u Gospiću, u Samostalnoj narodnoj knjižnici, u organizaciji  Državnog arhiva u Gospiću i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra  Domovinskog rata.  Domagoj Štefančić,  djelatnik spomenutog  centra, kaže da je ova knjiga izuzetno opremljen zbornik neprijateljske dokumentacije koji govori o te dvije godine domovinskog rata, odnosno početka agresije na Hrvatsku. “Zbornik je bogat  temama, spoznajama i podacima nužnima za shvaćanje velikosrpske agresije na Liku i Hrvatsku. Pozivam sve čitatelje, iz znanstvenih krugova,ali i javnosti da posegnu za ovim djelom i temeljito ga prouče“- kaže Stefančić i dodaje da zbornik  obuhvaća dokumentaciju od najniže do najviše razine vojne organizacije i kroz koju  se može  promatrati njihovo naoružavanje, strukturu djelovanja, borbena djelovanja vrlo detaljno i precizno sa imenima. “Znači zbornik je opremljen sa vrlo detaljnim kazalima imena i mjesta tako da će moći svatko pronaći ono što želi vezano za Liku 1991. i 1992. godinu“- kaže Štefančić. Po njemu je zanimljiv dodatni dokument iz 1994.godine u kojemu se radi o oficiru JNA Dušanu Smiljaniću koji je opisivao svoj rad pod nadzorom Uprave bezbednosti o potajnom naoružavanju Srba u Lici i spremanju otpora hrvatskoj vlasti. To potvrđuje sve pothvate pobunjenog srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

Na  predstavljanju bio je i voditelj centra Ante Nazor koji kaže da je JNA bila provoditelj velikosrpske politike, iz dokumenata je vidljivo da su oni agresori, a cilj je bio da Gospić postane dio Velike Srbije. Sva ta neprijateljska dokumentacija zaplijenjena je nakon Oluje, odnosno agresori je nisu imali vremena pokupiti, pa sada mi možemo s tim dokumentima dokazati da je Domovinski rat bio klasična agresija na Hrvatsku s ciljem pripajanja našeg teritorija Srbiji.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »