Obilježen Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina

Dana 14. listopada 2019. godine obilježen je Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Sotina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vukovarskom prigradskom naselju Sotin brojna su lokalna i najviša državna izaslanstva te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga odala počast ubijenim i nestalim mještanima Sotina.

Okupljenima se ovom prigodom obratio izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je ovom prilikom istaknuo kako je u posljednje 3 godine učinjen veliki iskorak po pitanju traganja za nestalima. „U 2019. godini po prvi puta smo u Republici Hrvatskoj donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a  koji je regulirao čitav niz aktivnosti i koordinacija. Probna iskapanja se provode svakodnevno, a predstoji nam čitav niz nadogradnji na tom pravcu kako bi što je moguće više intenzivirali postupak pronalaska nestalih osoba“ rekao je ministar Medved te naglasio kako je upravo u Sotinu ovih dana identificirano tijelo nestalog hrvatskog branitelja. Ministar je istaknuo kako rane ostaju otvorene sve dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu iz Domovinskog rata, poručivši kako se 1981 osoba još uvijek vodi kao nestala.

Otvorena rana su također i neprocesuirani ratni zločini, naglasio je ministar Medved.  Ne možemo prihvatiti činjenicu niti bilo kakve izgovore kako protekom vremena nemamo mogućnost procesuirati odgovorne počinitelje ratnih zločina. Svi oni koji su sudjelovali u tom krvavom piru, istaknuo je ministar, dodavši: Nastavit ćemo intenzivno tražiti i poticati nadležna tijela da intenziviraju to procesuiranje. I dalje od Srbije konkretno tražimo protokole i informacije o nestalima, to nam je prioritet i tako će ostati. Naposljetku, ministar Medved pozvao je na zajedništvo koje daje snagu te poručio kako je potrebno zajedništvo hrvatskog naroda kao i tijekom najtežih dana u našoj povijesti.

Obilježavanju su također nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora Dražen Milinković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadir Drago Blažević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Fabijan Kapular, župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici gradova i općina te udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni mještani Sotina i okolice.

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice stradanja Sotina u Domovinskom ratu molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik Župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana, vlč. Zlatko Rajčevac.

Nakon komemorativnog skupa održana je sveta misa zadušnica za sve ubijene i nestale mještane Sotina u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana koju je također predvodio vlč. Zlatko Rajčevac.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina su nazočile predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak i administrativna djelatnica UDPNHBDR Veronika Soldo.

Sotin je maleno vukovarsko prigradsko mjesto koje je u Domovinskom ratu podnijelo veliku žrtvu za neovisnost Republike Hrvatske. Nakon okupacije od strane JNA i srpskih paravojnih postrojbi brojne su mještanke i mještani nesrpske nacionalnosti bili izloženi raznim vrstama mučenja, silovanja, porobljavanja te je svirepo ubijeno 68 mještana, od kojih se 17 i danas nalazi na popisu nestalih osoba. 

HVALA VAM ZA SLOBODU

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »