Objedinjen popis vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu

Dana 07. listopada 2019. godine u dvorištu Franjevačkog samostana župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru predstavljen popis svih vukovarskih žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Od davne 1991. godine do danas, 28 godina nakon, uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske kompletiran je popis koji broji 2717 vukovarskih žrtava.

Na popisu se nalaze poginuli hrvatski branitelji, pripadnici civilne zaštite, među njima nalaze se i zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, nestali, ali i veliki broj hrvatskih branitelja koji su došli iz drugih krajeva Domovine i inozemstva, boriti se za Vukovar.

Postavljanjem popisa želi se zadržati sjećanje na sve žrtve, iskazati pijetet svim stradalima u Domovinskom ratu, a obiteljima koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima, omogućiti mjesto gdje će se doći pomoliti i upaliti svijeću.

 


U prigodi postavljenog popisa održana je i konferencija za medije, nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova uslijedila sveta misa za sve vukovarske žrtve te procesija iz crkve do mjesta popisa i molitva.

Ovom prilikom, gvardijan župe sv. Filipa i Jakova, fra. Ivica Jagodić istaknuo je kako se ovim popisom u jednom pogledu želi zahvaliti svim imenima, žrtvama kojih je 2717, zbog kojih danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. „Mi Franjevci, svakodnevno se susrećemo s našim ljudima, slušamo o njihovim sinovima, njihovim najmilijima za koje još uvijek nemaju mjesto gdje bi im se poklonili i pomolili. Ovdje za njih sada postoji mjesto gdje se mogu doći pomoliti nad imenima svojih sinova“ rekao je fra Ivica Jagodić te pri tome zahvalio svima koji su doprinijeli kompletiranju popisa.

Popis vukovarskih žrtava Domovinskog rata sada je postavljen na najčasnijem mjestu u dvorištu Franjevačkoga samostana – ponad Dunava, a inicijativa je započela još 2017.godine, kada je u hodniku samostana objavljen neslužbeni popis od preko 1000 žrtava.

Idejni projekt se tada nastavio razvijati, a u sakupljanju imena sudjelovali su i građani te svi oni koji su imali bilo kakva saznanja o stradalima davne 1991.godine.

Programu su nazočile Predsjednica UDPNHBDR Podružnice Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo i tajnica Podružnice Sanja Potlimbrzović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »