Obilježen Dan koprivničkih branitelja i 28. obljetnica mirnog preuzimanja vojarne

Dana 30. rujna 2019. godine Koprivnica je svečano obilježila Dan koprivničkih branitelja i 28. obljetnicu od mirnog preuzimanja vojarne.

Nakon mise za poginule i nestale branitelje u župnoj crkvi svetoga Nikole, program prisjećanja održan je upravo tamo gdje se stvarala suvremena povijest: na prostoru nekadašnje kasarne JNA, potom Vojarne “Ban Krsto Frankopan” Hrvatske vojske te današnjeg Kampusa.

Na trenutke kad je Koprivnica zahvaljujući strpljenju i mudrosti ispregovarala miran odlazak JNA podsjetio je tadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Koprivnica i Komisije za pregovore Nikola Gregur.

Čestitajući braniteljima, ali i Koprivničancima rekavši i da je dan odlaska JNA iz Koprivnice dan i svih Koprivničanaca:

– Oni najbolje znaju, naravno da se toga sjećaju starije generacije, kako je bilo do tog dana. Sjećaju se uzbuna. Na žalost, bilo ih je 46 – 86 sati i 39 minuta provedenih u skloništima. Za njih je odlazak JNA bio sretan dan. Zato su u mnoštvu izašli na ulice s cvijećem i suzama, kako bi se stvarno uvjerili da vojska izlazi iz našega grada.

Kao i danas, prije 28 godina bio je ponedjeljak i lijep jesenski dan. Bila je to na neki način najava budućnosti koja će se stvarati upravo na prostoru vojarne, rekao je Gregur:

– Poruka Gradu može jedino biti: Mi smo onda zauzeli vojarnu, na vama je da ju dalje činite prigodnom za život mladih u ovom gradu. Vidimo da to za sad ide u dobrom smjeru, od najmlađih vrtićke dobi pa do sveučilišta. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni.

Predstavnici ratnih vojnih i policijskih postrojbi te braniteljskih i stradalničkih udruga potom su u mimohodu otišli u centar grada gdje su uz Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Tom prilikom predsjednik Odbora za branitelje, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko – križevačke “Ban” Ivica Jurenec poručio je da nam svima treba jedinstvo kako bismo se oduprijeli reviziji povijesti:

– Više nego ikada, nasuprot svim pokušajima revizije, treba nam svima jasna vizija tko smo i gdje smo bili, te tko smo i gdje smo danas i kakvi i gdje želimo biti sutra. Poštujmo naše žrtve i mirnodopsko demokratski izabrano vrhovništvo i naše ratne zapovjednike, a posebice poštujmo onog takozvanog malog čovjeka koji je najzaslužniji za sve što smo postigli. A koji je u međuvremenu ostao bez posla, radi za malu plaću, koji je ostario, obolio pa je često izgubio vjeru, nadu i viziju bolje Hrvatske zbog svih laži i neistina koje nam se i dalje nameću. Ali i zbog sveprisutne pljačke, nemorala i korupcije te zlouporabe vlasti i trgovine moći i utjecajem. Poštujmo i naše mlade koji su također dobrim dijelom izgubili vjeru, nadu i viziju bolje budućnosti pa odlaze iz Hrvatske. Za to smo baš mi – hrvatski branitelji najodgovorniji nečinjenjem i propuštanjem činjenja svih demokratskih mogućnosti nastavljanja borbe za bolji život svih naših građanki i građana.

U sličnom tonu nastavio je i gradonačelnik Mišel Jakšić, zahvalivši braniteljima što su omogućili razvoj Koprivnice i obranili Hrvatsku u časnom ratu. Dobili smo tako priliku postati modernom državom, no trebamo se, kaže gradonačelnik Jakšić, zapitati jesmo li postigli to za što su se branitelji borili, neki čak i položili vlastiti život:

– Je li ipak nakon 28 godina došlo vrijeme da postanemo konačno moderno otvoreno društvo koje više neće morati zatvarati oči pred korupcijom, lopovlukom, sudstvom za koje puno puta ni sami ne možemo utvrditi da je neovisno… Sve ovo sigurno je glavni razlog što naše gospodarstvo ne ide dalje, ne ide naprijed onim tempom koji zemlja ovog potencijala i ljudske snage koje ste vi najbolji dokaz zaslužuje. Moramo si odgovoriti na pitanje je li došlo vrijeme da omogućimo mladima da ostaju u našoj zemlji. Istraživanja pokazuju da velika većina tih mladih nije otišla prvenstveno zbog plaća već zato jer je prestala vjerovati u institucije naše zemlje, zbog političkih elita koje 28 godina samo znaju sijati strah, korupciju, ekstremizam i voditi brigu o vlastitim novčanicima. Hrvatska to nije zaslužila!

Podravsko – prigorski župan Darko Koren pridružio se svima koji su čestitali i zahvalili braniteljima te se nadovezao na rasprave o suvremenom hrvatskom društvu:

– Nesumnjivo da su branitelji temelj ovog društva, da je Domovinski rat presudno razdoblje novije povijesti, presudno za ovo što danas imamo. Nepobitna je činjenica da ne možemo u potpunosti biti zadovoljni cjelokupnim stanjem hrvatskog društva i tu zaista u svim segmentima postoji veliki prostor koji svatko od nas mora ispuniti i dati svoj doprinos.

Iskrene i tople pozdrave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića okupljenima je prenio zamjenik podravsko – prigorskog župana Darko Sobota te dodao:

– Koliko nas se uvažava na lokalnoj razini, bez obzira je li riječ o županijama, općinama i gradovima, znamo i sami u svojim sredinama u kojima živimo. Siguran sam da i to dostojanstvo kojim se ponosimo u stvaranju Republike Hrvatske dijelimo s našom Vladom, obiteljima i sredinama. Želim vam svima više osmijeha na licu.

Koprivničkim braniteljima njihov je dan čestitao i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Ivan Krupec:

– Hvala vam iskreno i toplo od srca za sve što ste učinili za domovinu. Izuzetno je važno sačuvati od zaborava i stalno govoriti istinu o Domovinskom ratu, posebno svi mi koji smo prošli taj pakao. Ovaj rat su nam nametnuli, mi ga nismo birali. To nikako nije normalno stanje. No mi smo izabrali da ne damo našu Hrvatsku. Stoga zahvaljujem svim braniteljima Koprivnice na velikom srcu i hrabrosti. Zahvaljujući nesebičnoj žrtvi hrvatskih branitelja stvorena je obranjena i oslobođena hrvatska država. Svakog trenutka budite svjesni da ste vi, uz naše poginule i nestale hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, pobjednici u Domovinskom ratu.

Pročitana su imena smrtno stradalih i nestalih podravsko – prigorskih branitelja, njih 171.

Obilježavanju su također nazočili i u istome sudjelovali članovi UDPNHBDR Podružnice Koprivničko – križevačke županije predvođeni predsjednicom Kristinom Škodom Vajdić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »