Obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade Hrvatske vojske u Novoj Gradiški

U subotu, 28.09. u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 121. brigade hrvatske vojske.

Obilježavanje je započelo pokaznom vježbom istreniranih pasa Vojne policije u središtu grada, nakon čega je uslijedio svečani mimohod hrvatskih branitelja i sudionika od centra grada do središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su dužno štovanje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima odala brojna izaslanstva. Dužno štovanje odano je i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Vijence su položili obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja uključujući Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata- Podružnice Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić -izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanik Ministarstva obrane i glavnog stožera OSRH te zapovjednika kopnene vojske generala-bojnika Siniše Jurkovića počast je odao brigadir Stjepan Krešić, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja predsjednik koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije brigadir Branko Cindrić, pripadnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, ispred Grada Nove Gradiške gradonačelnik Vinko Grgić i koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, pripadnici hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba i Udruga branitelja 99. brigade Hrvatske vojske iz Zagreba, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” i članovi Udruge specijalne policije Brodsko-posavske županije na čelu s generalom Stjepanom Vukovićem, izaslanici svih braniteljskih udruga Grada Novske, članovi brojnih braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, ustanova i institucija s područja grada.

Uz riječi molitve i minutu šutnje bila je to prigoda za odavanje pijeteta onima koji su svoj živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Svečanost je nastavljena svečanom akademijom u Domu kulture, komemoracijom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i kulturno umjetničkim programom. 

-“Iznimno mi je drago biti danas ovdje. Svoje prve korake napravio sam u ovom gradu. Rođen sam u Novoj Gradiški i dio sam stvaranja 121. brigade Hrvatske vojske. Novogradiško ratište je bilo iznimno teško i veliko pa je tako i ponijelo takav teret. Devedeset i prve Nova Gradiška je bila strateški važna pozicija, jer jedan od glavnih napora neprijatelja koji se trebao spojiti s istočnim dijelom upravo je išao ovdje i trebao se spojiti sa sjeverom Hrvatske i na taj način Hrvatska je trebala biti presječena, međutim to se nije dogodilo. Krenuli su u tenisicama, naoružani lovačkim puškama i krunicom, branili su, obranili i oslobodili Hrvatsku. Izniman ratni put od prvih dana do samog završetka rata prošla je 121. brigada. – rekao je general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Ratni put 121. brigade Hrvatske vojske:

Novogradiška brigada službeno je ustrojena 27. rujna 1991. godine, a njezina 1. bojna svoj ratni put je počela kao dragovoljačka postrojba Zbora narodne garde 28. lipnja pod zapovjedništvom Željka Žgele koja je prije toga bila 3. bojna 108. brodske brigade. Od zarobljenog oružja u Novoj Gradiški osniva se još jedna bojna koja će postati 2. bojna 121. brigade.
Nakon ustrojavanja 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom kreće u svoju prvu akciju, pri kojem je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. Tijekom studenog brigada vrši nove protunapade i pomiče crtu obrane u smjeru Mašića i Medara.

Na južnoj crti obrane brigada drži položaje na Goricama s 3. satnijom 3. bojne 3. brigade i 99. brigadom. Od 10. prosinca brigada sudjeluje u zajedničkoj akciji s ciljem uspostave potpunog nadzora nad putem Nova Gradiška – Požega i selima Snjegavić, Golobrdac, Čečavac, Jeminovac, Sinlije, Opršinac, Vučjak Čečavski i Ruševac. Nakon devet dana ( 19.prosinca ) borbi zauzeto je jako neprijateljsko uporište Mašička Šagovina, a 30. prosinca zauzeto je i selo Širinci. Akcija ‘Širinci’ zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. nakon potpisivanja Sarajevskog primirja.

Nakon primirja 121. brigada drži položaje naspram 18. korpusa Srpske vojske Krajine, a taktička  skupina dijela brigade  odlazi na istočnoslavonsko bojište. U jesen 1994. godine brigade se preustrojava u 121. domobransku pukovniju. Zajedno sa pukovnijom brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »