Obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Dana 29. rujna 2019. godine svečano je obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja jer je upravo na taj dan 1991. godine Grad oslobođen od neprijateljske vojske.

Napad iz vojarne tog sudbonosnog datuma bio je jedan od najtežih dana za Grad Bjelovar. I nakon 28 godina od tog divljačkog razaranja Bjelovara još su uvijek svježe rane i sjećanja na taj dan. Tim povodom je ove godine, svečano, dostojanstveno i jedinstveno organiziran Mimohod pobjednika prema Spomen području Barutana.

 

Prije početka formiranja kolone Mimohoda pobjednika „Barutana 91.“, odana je počast civilnim žrtvama Domovinskog rata, polaganjem vijenca ispred bjelovarske katedrale. Počast je odana i poginulim bjelovarskim braniteljima, polaganjem vijenca pokraj spomenika u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Nakon dolaska na Spomen područje Barutana održana je Komemoracija, paljenje svijeća i polaganje vijenaca, te Koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup, Vjekoslav Huzjak. 

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije obilježavanju je nazočila predsjednica Podružnice Alica Stančin.

U sklopu proslave Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja premijerno je prikazan film o bjelovarskim braniteljima i ulozi našeg grada u Domovinskom ratu, simboličnog naziva „Slučajni ratnici“.

„Slučajni ratnici“ topla je i emotivna ljudska priča, koja ponajprije govori o zajedništvu i požrtvovnosti, a tek onda o užasima rata. U ovom dokumentarnom uratku sudjelovalo je 40-ak „slučajnih ratnika“ s našeg područja.

Radi se o običnim ljudima koji su svoje živote prije skoro tri desetljeća zamijenili prvom linijom ratišta, a redatelj Tibor Javurek ovim radom uspio je na gledatelje projicirati intimnu i osobnu stranu svakog od tih pripovjedača.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano