Održan sastanak ICMP-a s udrugama obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske

U utorak 17. rujna 2019. godine u Zagrebu je u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i uz sudjelovanje Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja održan sastanak sa 30 predstavnika udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske – Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koju je zastupala predsjednica udruge Sandra Rapčak.

Ovo je drugi u nizu sastanaka sa obiteljima nestalih osoba koji se organizira u cilju razmjene aktualnih informacija iz procesa traženja i identifikacije nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije. Prvi ovakav sastanak je održan sa obiteljima iz Bosne i Hercegovine u siječnju 2019. godine.

Sastanci su dio dvogodišnjeg projekta koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga ICMP, kako bi se nastavili napori za pronalazak 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale u cijeloj regiji. Zemlje u regiji formalno su se obvezale raditi zajedno kao regionalna Grupa za nestale osobe, nastavljajući proces koji je već omogućio pronalazak i identifikaciju više od 70 posto nestalih.

Na sastanku su predstavljene i prodiskutirane informacije o novim inicijativama i provedbenim aktivnostima na jačanju regionalne suradnje kao i informacije o najaktualnijim događanjima u Republici Hrvatskoj.

Tako su obitelji informirane o zajedničkoj Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, donošenju Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu u čijoj izradu su sudjelovali predstavnici ranije navedene tri udruge, naporima koji se poduzimaju u identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka i drugim aktivnostima usmjerenim na pronalazak nestalih osoba.

Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja su istakli da je ključna prepreka većoj učinkovitosti u procesu nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno još šire uključiti obitelji u razgovore o pitanju nestalih osoba koji se odvijaju na međunarodnoj razini. Obitelji također traže od institucija i apeliraju na pojedince u regiji da daju informacije o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica i na taj način pomognu rješavanje ovoga bolnog pitanja.

Drugog dana, 18. rujna 2019. godine održan je uži sastanak na kojem se raspravljalo o kapacitetima udruga u radu po pitanju pronalaska nestalih osoba, odnosno suradnje s nadležnim institucijama koje se bave tim pitanjem.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano