Obilježavanje 26. obljetnice VRO „Medački džep“

Prije 26. godina munjevitom operacijom Hrvatske vojske i policije oslobođeno je oko 220 km2 prostora ispod Velebita. Obilježavanje ove povijesne bitke od 9. rujna 1993. započelo je svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije za sve poginule pripadnike Hrvatske vojske i policije koju je predvodio gospićko-senjski  biskup mons. Zdenko Križić. Potom je  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata održana komemoracija s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Više fotografija pogledajte u galeriji

Vijenac u ime predsjednice RH Kolnde Grabar Kitarović  su položili izaslanik Ante Deur i savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač. Ministar branitelja Tomo Medved bio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića, dok je u ime predsjednika Hrvatskog sabora počast poginulima odao izaslanik Darko Nekić. Slijedila su izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i predsjednik Podružnice udruge za Ličko-senjsku županiju Josip Dragičević. Izaslanstvo Ličko-senjske županije, gradova i općina predvodio je župan Darko Milinović. Riječi molitve kazivao je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Na komemoraciji su sudjelovali i generali Drago Matanović, Josip Lucić, Ljubo Ćesić Rojs i kao sudionik operacije iz redova MUP-a Željko Sačić.

Potom su sudionici komemoracije mimohodom ulicama Gospića stigli na Trg Stjepana Radića gdje je održana svečana priredba, uz taktičko-tehnički zbor 1. motorizirane bojne „Vukovi“.  Uz svečani postroj Hrvatske vojske i policije govornici su se prisjetili tih teških ratnih dana. U ime sudionika operacije „Medački džep“ iz redova specijalne policijegodovor je održao saborski zastupnik Stevo Culej. Nazočnima su se još obratili izaslanici državnog vrha ministar Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić i savjetnik predsjednice Ante Deur.

U operaciji „Medački džep“ poginulo je šest hrvatskih vojnika i sedam policajaca.  Prostorom od oko 220 četvornih kilometara u svega nekoliko sati ovladale su 9. gardjska brigada „Vukovi“, 118. Domobranska pukovnija Gospić, Domobranska bojna Lovinac, 111. brigada i 71. bojna Vojne policije iz Rijeke, kao i postrojbe specijalne policije MUP-a RH.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »