Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U Vinkovcima je dana 30. kolovoza 2019. godine, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. U sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-križa na Gradskom groblju u Vinkovcima.

Republika Hrvatska se od 2002. godine pridružila zemljama koje 30. kolovoza obilježavaju Međunarodni dan nestalih osoba u znak sjećanja na sve one koji su nestali u ratnim okolnostima, čiji je nestanak posljedica zločina protiv čovječnosti i drugih grubih kršenja ljudskih prava. Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma jest skretanje pozornosti i senzibiliziranje javnosti na problem nestalih i nasilno odvedenih kao i naglašavanje uloge nadležnih tijela u intenziviranju rješavanja ovog pitanja.


Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba, održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vinkovaca te supokroviteljstvom i potporom Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskog Crvenoga križa i Međunarodnoga odbora Crvenoga križa, a u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

Ovom prigodom, u sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-križa na Gradskom groblju u Vinkovcima. Vijence su položila izaslanstva Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici regionalne i lokalne samouprave kao i udruge koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila. Potom je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena prigodna Sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskoga rata.

Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“. Zajednička poruka svih govornika koji su sudjelovali u programu jest: Bol koju nosi neizvjesnost o sudbini svojih najbližih još uvijek čini hrvatsku realnost. Potrebno je učiniti sve – kako nadležna tijela Republike Hrvatske tako i sami građani, kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i obznanila istina o događajima iz Domovinskoga rata.

„Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove obitelji koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Štoviše, ono je pitanje domoljubne odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini“ naglasio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te iskoristio i ovu prigodu pozvati sve koji raspolažu informacijama o nestalim osobama da ih podijele s nadležnim tijelima.

Uz redovni program obilježavanja Međunarodnoga dana nestalih osoba, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je aktivnosti iz svoga djelokruga rada usmjerene na pronalazak nestalih osoba. Tako je predstavljena metodologija rada koju Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi u terenskim izvidima/istraživanjima, probnim iskapanjima i ekshumacijama posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, u suradnji s drugim tijelima a poglavito Ministarstvom obrane. Također, prikazane su poluge koje se koriste u pretraživanju terena u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava.

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba sudjelovali su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano