Obilježena 28. obljetnica napada na vojarne bivše JNA

U Sinju je  25.08.2019.g. obilježena 28. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Podsjetimo, 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Posebno treba istaknuti kako je ova akcija prva ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

Obilježavanje 28. obljetnice počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera u vojarni ‘126. brigade HV-a’.

Nakon toga, vijenci su položeni i zapaljene svijeće na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Luke Ercega u bivšoj vojarni ‘Ivaniš Nelipić’.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća potom je upriličeno na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, gdje je himnu ‘Lijepa naša’ otpjevao Joško Delić Zurzi. U ime organizatora obilježavanja ove obljetnice i koordinacije braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata o ovom velikom povijesnom događaju govorio je Darko Bilandžić,predsjednik sinjske podružnice UHDVDR-a. U svom govoru Bilandžić je podsjetio kako se upravo u Sinju dogodio prvi napad u Hrvatskoj na vojarne bivše JNA, čime su dragovoljci cetinskog kraja pokazali svoju odlučnost u branjenju svog kraja i Lijepe naše od srbočetničkog agresora na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Vijence na spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, saborski zastupnici Miro Bulj i Ivan Šipić sa svojim izaslanstvima, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, predstavnici MUP-a, HV-a, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka i ostali građani. Molitvu odriješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima Ivana Kambera i Luke Ercega molitvu je predvodio moderator programa Ante Nadomir Tadić Šutra, kojemu se u molitvi kod spomenika pridružio Roko Šandrić, unuk pokojnog Ercega.

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule hrvatske branitelje. Svete mise zadušnice tijekom jutra služene su u Otoku i Rudi – rodnim mjestima poginulih vitezova Luke Ercega i Ivana Kambera.

Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u nastavku dana položit će vijence na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u Vrlici i Zelovu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »