Obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Kninu

U povodu obilježavanja 24. obljetnice VRO „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu su dana 4. kolovoza 2019. godine održane nogometne utakmice na stadionu NK „Dinara“. Utakmice su odigrane između ekipa Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, veterana Dinamo-Hajduk i Osijek-Rijeka te između NK Dinara i ekipe „Ponosni sinovi“ u čijem sastavu su bili djeca poginulih hrvatskih braniteljima, među kojima i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Na utakmici je bio i član Predsjedništva UDPNHBDR i predsjednik UDPNHBDR Podružnice Osječko-baranjske županije Deivid Petranović.

Uoči utakmica predstavnici ekipa položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika „Oluja 95“, a izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić uručio je članovima ekipe Ponosni sinovi dresove hrvatske nogometne reprezentacije.

Budnicom ulicama grada Knina u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine, započelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojne predstavnike braniteljskih udruga, svečanom obilježavanju u Kninu, nazočili su najviši državni dužnosnici, među kojima predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Milijan Brkić i Željko Rainer, potpredsjednici Vlade i ministri obrane Damir Krstičević, unutarnjih poslova Davor Božinović i financija Zdravko Marić, ministar branitelja Tomo Medved i drugi ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, saborski zastupnici, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i civilnih vlasti, pripadnici Hrvatske vojske i policije te sudionici operacije Oluja.

U Domu Hrvatske vojske državni i vojni dužnosnici susreli su se s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima te predstavnicima udruga iz Domovinskog rata.

Na središnjem kninskom trgu održana je svečanost prilikom koje je predsjednica države i vrhovna zapovjednica oružanih snaga pregledala ratne zastave postrojbi Hrvatske vojske i policije te joj je podnesen prijavak. Kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” najviši državni dužnosnici zajedno s predstavnicom braniteljskih udruga položili zajednički vijenac. Vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za poginule hrvatske branitelje.

U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 24. obljetnice VRO Oluja, 12 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i 12 policijskih službenika položila su po jednu crvenu ružu na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95”. U znak zahvalnosti svijeće su na spomenik položila i 24 hrvatska branitelja.

U ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata, okupljenima se obratila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja se prisjetila ovog velikog dana prije 24 godine. “Koliko god su nas te rane pekle, tog 5. kolovoza 1995. godine su i naše suze bile pomiješane. Plakali smo od radosti i tuge u istom trenutku, isto kao i vi, kao i sav hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, kao i svi koji su u svojim domovima, u prognaničkim sobicama sa strepnjom čekali taj trenutak. I dočekali… Hrvatski barjak se zaviorio nad kninskom tvrđavom. Hrvatski narod je u tom trenutku bio na koljenima, ali ne pred velikosrpskim agresorom, okupatorom, nego pred Vama hrvatskim braniteljima, vama smo se poklonili“, istaknula je i podsjetila kako se tajne o nestalima nalaze na drugoj strani obala Dunava, u arhivima onih koji su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku. „Tajne danas u Beogradu čuvaju oni koji Oluju nazivaju zločinačkom akcijom, a masovne grobnice i stratišta Hrvata iz 1991. godine mjestima neorganiziranog pokopa manjih skupina preminulih osoba“, naglasila je poručivši kako nas obvezuju naši mrtvi i nestali, da ih pronađemo i podarimo mir njihovim kostima. “Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu, jer imamo što slaviti. Kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika”, zaključila je Alvir.

Nakon zvonjave crkvenih zvona koja su zazvonila u 9 sati i 43 minuta, prisjetivši nas na vrijeme ulaska hrabrih i ponosnih pripadnika 7. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Knin, na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava kao i prije 24. godine.

Uz paljbu 24 počasna plutona, okupljeni pod jarbolom s vijorećom hrvatskom zastavom kroz povjesnicu, imali su se prilike kroz povjesnicu podsjetiti tijeka ove veličanstvene vojno-redarstvene operacije. Sinovi poginulih hrvatskih branitelja Pere Eranović i Krešimir Šimić pročitali su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja – njih 241.

Svečanost je nastavljena letačkim programom akro grupe „Krila Oluje“ koja je ove godine obilježila 15. obljetnicu osnutka. Krila Oluje svojim letom iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom “missing man” kojim su odali počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske, skupniku Josipu Briškom. Svečanost su izvedbama domoljubnih pjesama uveličale klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i policije “Sveti Mihovil”.

Predvođeni svečanim postrojem hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi, Hrvatske vojske i MUP-a, uzvanici uputili su se u mimohodu prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za Domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano