Obilježen Dan Grada Petrinje

Dana 10. kolovoza 2019. godine obilježen je Dan Grada Petrinje  i blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Lovre.

Petrinjke i Petrinjci slave svoj dan, jer se 10. kolovoza obilježava kao Dan grada Petrinje, ali taj se dan   slavi i kao dan zahvalnosti Bogu i svetom Lovri zbog oslobođenja grada od Turaka, kada je u noći između 9. i 10. kolovoza 1594. godine bio poražen Hustan – beg i turska vojska. Sveti Lovro bio je đakon i mučenik, na slikama je prikazan u đakonskoj odjeći s palmom u ruci – simbolom mučeništva. Posebna mu je oznaka žar, na kojem je podnio mučeničku smrt.

Već u ranim jutarnjim satima u petrinjski Gradski park na Strossmayerovom šetalištu počelo je pristizati mnoštvo izlagača, posjetitelja, članova brojnih udruga, gostiju. Tradicionalno, kod crkve sv. Lovre formirana je procesija u kojoj su sudjelovale brojne kulturne, braniteljske, stradalničke i vjerske udruge, predstavnici javnog političkog i društvenog života te brojni vjernici. Svi zajedno, obišavši u procesiji oko parka, zaputili su se na misno slavlje koje je u crkvi sv. Lovre, u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Samaržijom i svećenicima Sisačke biskupije, predvodio preč. mr. Anđelko Košćar, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Proslava Lovrenčeva nastavljena je u Gradskom parku nastupom kulturno – umjetničkih društava te zabavnim programom uz domaće glazbene snage. Sretan blagdan nebeskog zaštitnika i Dan grada, Petrinjcima i njihovim gostima čestitao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Program Lovrenčeva u večernjim se satima nastavio na Trgu hrvatskih branitelja uz bogat glazbeni program.

Programu svečanog obilježavanja Dana Grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre nazočila je i predsjednica UDPNHBDR Podružnice Sisačko – moslavačke županije Božena Mikulić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano