Žitelji novogradiškog kraja obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 05. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i odano dužno štovanje svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Vijence su položili roditelji, udovice i djeca poginulih hrvatskih branitelja uključujući članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata-Podružnice Brodsko-posavske županije, članovi brojnih braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željkom Burazovićem, Grada Nova Gradiška na čelu sa zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem te koordinatorom za branitelje Vlatkom Greinerom, saborski zastupnik Davor Vlaović, gradski vijećnici, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, civilnih udruga te ustanova i institucija s područja Grada.

Dužno je štovanje odano i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Služena je i sveta misa u župnoj crkvi u Cerniku za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. 

Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja, umijeću zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slozi hrvatskoga naroda i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Oluji, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i općine Cernik, na izletištu Strmac upriličena je prigodna komemoracija te kulturno umjetnički program povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice VRO “Oluja”. Program je počeo himnom u izvođenju Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” i minutom šutnje za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, nastavilo se prigodnim govorima predstavnika Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, saborskog zastupnika Davora Vlaovića, načelnika općine Cernik Vitomira Žakića i koordinatora za branitelje Vlatka Greinera. Uz HPD “Tomislav”, svojim nastupom program je obilježila i muška pjevačka skupina KUD-a Drežnik. 

U svom obraćanju Davor Vlaović pohvalio je organizatora i pozvao sve na zajedništvo: -“Drago mi je da su organizatori na majicama stavili riječ sloboda, jer smo u Oluji izborili slobodu. Svaki naš hrvatski žitelj je sanjao slobodu, ali tu je i ponos, jer s ponosom smo i krunicom oko vrata branili i stvarali Hrvatsku i u Oluji jednoj pravednoj, obrambenoj akciji oslobodili Hrvatsku. Nedostaje još ono što treba ovdje istaknuti, a to je zajedništvo. Lijepo je danas vidjeti prijatelje i suborce iz cijelog kraja naše županije, s područja Broda s područja Zagreba, jer svi smo zajedno ovdje u jednom zajedništvu s ponosom branili i stvarali Hrvatsku i tog nam zajedništva treba i danas, u kreiranju zakona, ali još važnije u provedbi da nam Slavonija izgleda onako kako smo je sanjali kad smo stvarali neovisnu Hrvatsku” – istaknuo je Vlaović

Sve prisutne pozdravio je i načelnik općine Cernik, Vitomir Žakić: -“Zahvaljujem se svima što ste došli i svake godine ćemo od strane Općine Cernik činiti da evociramo uspomene na naše branitelje. Danas kad sam stajao u Novoj Gradiški  pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima i gledao sva ona imena na spomeniku, velika je to žrtva i velika šteta bi bila da se to zaboravi. I zato moramo održati sjećanje na to što se dogodilo, na svu žrtvu koja je podnijeta za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.”

Čestitke povodom Dana pobjede uputio je i  koordinator za branitelje, Vlatko Greiner: -“Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Slavimo danas Dan pobjede i slobode i slavimo danas i naše žrtve koje su dali svoje živote da danas možemo živjeti u slobodnoj Hrvatskoj. Srce mi je puno kad vas vidim, držite se zajedno i onda smo najjači” – poručio je Greiner

Nakon službenog djela programa uslijedio je domjenak za sve prisutne, te druženje hrvatskih branitelja i građana.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »