Otvorena izložba „Zlatne ruke žene braniteljice“ u Kaštel Sućurcu

Dana 1. srpnja 2019. godine u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu otvorena je izložba „Zlatne ruke žene braniteljice“, a u sklopu Kulturnog ljeta u organizaciji Grada Kaštela i udruge Veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Izložbu je otvorila predsjednica udruge Ljiljana Poje riječima „To smo mi, na fotografijama ono što smo bile u Domovinskom ratu, a ovo smo danas – kroz izradu raznih rukotvorina se liječimo, družimo..“.

Među izlošcima su ratne fotografije koje prikazuju braniteljice s njihovim suborcima i suborkinjama, kao i zlatovezi na raznim predmetima i odjeći.

– Radovi koje ovdje vidite su nešto čime se veteranke domovinskog rata liječe, tako zapravo kupuju svoje zdravlje. Mi smo svoje zdravlje nažalost kao i svi naši branitelji ostavile na prvoj crti bojišnice, što znači da smo mi bile cure pod oružjem. Naši dečki su nas takvima i smatrali i znali su da smo im jednake – rekla je Ljiljana koja je u ratu bila zapovjednica minobacača, te dodala kako su žene iz cijele županije zastupljene u Udruzi.

– Mi se sastajemo jer smo osjetile potrebu da se nađemo i kažemo jedna drugoj svoje probleme i da se na kraju krajeva jedna drugoj izjadamo, jer vjerujte, braniteljska populacija to zna, samo se jedni drugima možemo jadati i to je nažalost tako. Nadam se da ćete iz naših radova vidjeti na koji način se družimo, kako kupujemo zdravlje, kako jedna drugoj pomažemo – nadodala je.

Kazala je i kako su prvu izložbu zlatoveza održale u hrvatskom Veleposlanstvu u Londonu, potom je uslijedio poziv Veleposlanstva u Beču, a nakon Kaštela čekaju ih nove izložbe u Hrvatskoj, BiH te Europi.

– Pripala mi je čast da sam večeras ovdje s vama i da mogu predstavljati svoj grad. Primite puno pozdrava od gradonačelnika Denisa Ivanovića, koji nažalost zbog obaveza nije mogao prisustvovati ovom događanju. Ove prekrasne radove sam već vidio, s obzirom da se moram pohvaliti da je Ljiljana sa mnom u rodu, stoga mi je drago da će ih upoznati i kaštelanska publika – kazao je dogradonačelnik Grgica Benutić te braniteljicama poželio puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu, a potom i službeno otvorio izložbu koja se može pogledati do 15. srpnja.

Na poziv Grada Kaštela i udruge Veteranske Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije otvorenju izložbe odazvala se Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano