Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan državnosti Republike Hrvatske u Novoj Gradiški

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe i Dana državnosti u spomen svim hrvatskim braniteljima i sudionicima stvaranja samostalne hrvatske države položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški.

Poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima dužno štovanje odali su predstavnici Brodsko – posavske županije, Grada Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata uključujući Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, civilnih udruga, javnog i političkog života grada.

Čestitke povodom Dana državnosti svim građanima uputio je i gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić: “Imamo zahvalu i Domovini i antifašističkom pokretu i onome čemu je prije 70 godina gdje su definirane granice Hrvatske. Što se tiče Dana državnosti, zaista mi je drago da možemo ovdje biti pokloniti se onima najhrabrijima koji su svoj obol dali najviše, svojim životom i njihovim obiteljima koje su zajedno s nama. Uvijek ćemo koristiti ovakve trenutke da ih se prisjetimo, da im se zahvalimo i da budemo još snažniji u budućnosti. Želim svima sretan Dan državnosti, odmorite se, uživajte i idemo u nove borbe za boljitak našega grada i naših ljudi.”

Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena toga datuma 1991. godine. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka hrvatskih građana iskazana na referendumu, održanom 19. svibnja 1991.godine. Nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine, donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Posredstvom međunarodne zajednice Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine, Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze s ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano