Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru

Dana 25. lipnja 2019. godine obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske od 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je jasno potvrdio očitovanje volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, što je izraženo na referendumu 19. svibnja 1991. godine.


Program je počeo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Polaganju vijenaca i svijeća nazočila je delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenicima gradonačelnika Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislavom Šotom, a počast svim žrtvama koje su svoje živote položili na oltar Domovine odali su i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. Odavanju počasti nazočili su članovi braniteljskih i stradalničkih udruga, među kojima i predsjednica UDPNHBDR Podružnice Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo.

Nakon polaganja vijenaca i kratke molitve kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, služena je Sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, a zatim je uslijedio svečani mimohod polaznika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ kroz Vukovar i polaganje vijenaca kod Križa žrtvama za Domovinu na ušću rijeke Vuke u Dunav.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano