Obilježena 28. obljetnica 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“

12. lipnja je u mjestu Gorice pored Nove Gradiške svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“, te dan Udruge veterana novogradiškog ogranka i postrojbe Hrvatske vojske. 

3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje.

Tijekom 1991. godine na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske. U obrani grada Osijeka angažirana je snagama jačine jedne pješačke bojne i malobrojnim topničkim postrojbama. U obrani Vinkovaca ključnu ulogu odigrale su postrojbe u obrani sela Nuštar, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom. Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada prvi je puta angažirana u bojnim djelovanjima na jednom prostoru i to u bojnom rasporedu obrane grada Vinkovaca na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar. Ondje ostaje sve do potpisivanja primirja.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne. Nakon operacije “Maslenica” u veljači 1993. godine, 3. gardijska brigada raspoređena je u obranu zadarskog zaleđa, na crti obrane Novigrad – Paljuv – Kašić

Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela RH – vojno-redarstvena akcija “Bljesak”, s dvjema taktičkim skupinama, oslobodivši Okučane. Sudjelovanje u pobjedničkoj akciji izvodila je brigada iz smjera Novske pravcem istok preko cijele okupirane zapadne Slavonije do Okučana. Tijekom akcije oslobođen je niz sela do Okučana.

Tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” 3. gardijska brigada raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Brigada je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Pripadnici Kuna i njihovi gosti okupili su se u Društvenom domu u Goricama odakle su u mimohodu otišli do spomen-ploče „Kunama“ pored Crkve svetog Vida. Ondje su položili vijence i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima izaslanik ministra hrvatskih branitelja umirovljeni pukovnik Adam Tomičić, izaslanik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala-bojnika Siniše Jurkovića zapovjednik GOMBR-e pukovnik Robert Poljak, umirovljeni general Mladen Mikolčević, umirovljeni general-bojnik Krešimir Šipoš, Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, načelnici općina Gornji Bogićevci i Rešetari, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata uključujući Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko – posavske županije, te pripadnici 3. gardijske brigade „Kune“.
Svečanost obilježavanja obljetnice 3. gardijske brigade Hrvatske vojske nastavljena je u Društvenom domu gdje su istaknuti uloga i značaj te postrojbe u Domovinskom ratu – i u obrani i u oslobađanju Hrvatske od agresora.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano