Svečano obilježena 25. godišnjica Udruge „Vukovarske majke“

Dana 8. lipnja 2019. godine  u Vukovaru je svečano obilježena 25. godišnjica rada i djelovanja Udruge „Vukovarske majke“.

Program je počeo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen – obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Nakon odavanja počasti u Borovu naselju uzvanici su se uputili na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje je također odana počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata te svim preminulim članovima Udruge „Vukovarske majke“.

Nakon polaganja vijenaca i kratke molitve kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata koju je predvodio fra. Ivica Jagodić, župnik i gvardijan župe sv. Filipa i Jakova, služena je Sveta misa u crkvi Sv. Filipa i Jakova, a nakon mise uzvanici su mogli razgledati Franjevački muzej koji je u sklopu crkve sv. Filipa i Jakova.

Središnji događaj obilježavanja 25. godišnjice rada i djelovanja Udruge „Vukovarske majke“ s prigodnim programom održao se u Hrvatskom domu Vukovar. Nazočnima se uvodnim govorom obratila Predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ gospođa Manda Patko, a gospođa Ljiljana Alvir, Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koja je ujedno i tajnica Udruge „Vukovarske majke“ nazočnima je predstavila rad Udruge od samoga početka do danas. Gospođa Ljiljana Alvir navela je: „Udruga „Vukovarske majke” navršila je više od četvrtinu stoljeća svog rada i djelovanja, a i danas članovi obitelji pokušavaju zajedničkim nastupom doći do istine. Devedesetih godina smo očekivali njihov povratak, a danas ih nazivamo nestalima”.

25. godišnjici „Vukovarskih majki” odazvali su mnogobrojni uvaženi gosti među kojima i izaslanik Predsjednice Republike, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Damir Barna, ravnateljica OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac te brojni predstavnici državnih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i društvenih institucija, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svečani središnji događaj u Hrvatskom domu Vukovar svojim su nastupom uveličali pjevački zbor Društva „Hrvatska žena“, članovi dramsko – recitatorske skupine Gimnazije Vukovar „Sunčani grad“ koji su izveli glazbeno – scenski prikaz „Priče iz moga grada“ te Lidija Jantol koja je izvela pjesmu Frana Mažuranića „Oni“.

Na obilježavanju 25. godišnjice Udruge „Vukovarske majke“ ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata bila je Veronika Soldo, članica Predsjedništva Udruge i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano